Zavet ćutanja vladao je juče i u koaliciji Zajedno za Beograd. Tomica Milosavljević iz G 17 plus zadužen za pregovore na nivou Beograda nije želeo juče ni da demantuje, ali ni da potvrdi da li ZES i SPS pregovaraju.
– Nema nikakvih zvaničnih informacija o pregovorima – kratko je odgovorio Milosavljević, a Zoran Alimpić iz DS-a, donedavno v.

Zavet ćutanja vladao je juče i u koaliciji Zajedno za Beograd. Tomica Milosavljević iz G 17 plus zadužen za pregovore na nivou Beograda nije želeo juče ni da demantuje, ali ni da potvrdi da li ZES i SPS pregovaraju.
– Nema nikakvih zvaničnih informacija o pregovorima – kratko je odgovorio Milosavljević, a Zoran Alimpić iz DS-a, donedavno v. d. gradonačelnika Beograda smatra da su s verifikacijom odborničkih mandata prestale i sve njegove nadležnosti u Skupštini grada.
– Ja sam sada samo jedan od 110 odbornika i verujte mi ništa ne znam da li su pregovori počeli – kazao je.
Da podsetimo, Dragan Đilas, kandidat DS-a za gradonačelnika rekao je da će se najkasnije danas sa socijalistima dogovoriti o početku pregovora o formiranju gradske vlasti, dok je socijalista Aleksandar Antić nagovestio da će njegova stranka u narednih deset dana pokušati da stvori neku većinu za konstituisanje skupštine. U slučaju da dogovor ne bude postignut, uslediće novi izbori.
– Na eventualnim novim izborima Demokratska stranka sigurno bi ostvarila dobar rezultat s obzirom na osvojeni broj glasova na parlamentarnim i pokrajinskim izborima, jer se birači po pravilu priklanjaju pobedniku. Sa druge strane, SRS i DSS ne bi mogli da očekuju da će ponoviti rezultate od 11. maja, a ni Socijalistička partija Srbije, nakon ulaska u koaliciju sa DS-om, ne bi mogla da očekuje istu podršku glasača, ali bi tako barem sačuvala čist obraz – kaže analitičar Zoran Stojiljković.
On dodaje da SPS još ne pokazuje nameru da uđe u otvorenu saradnju s LDP, a odlaganje odluke je pokušaj da se članstvo pripremi za ovu mogućnost, mada su socijalisti to već učinili u opštini Novi Beograd.
– Ponavljanje izbora u Beogradu ne odgovara ni DS-u, ni SPS-u, jer bi puno toga bilo stavljeno na kocku, pre svega mogućnost da se upravlja glavnim gradom. Zato će DS uložiti maksimalne napore da se dođe do dogovora – ocenjuje politički analitičar Dejan-Vuk Stanković.
On je uveren da do izbora neće doći. Stanković smatra da bi, ukoliko bude formirana koalicija između DS i SPS, jedina neprijatnost bila unutar samog SPS-a, gde bi verovatno došlo do nekih političkih turbulencija, ali bi one bile mnogo manje neprijatna stvar nego što je neizvesnost koju nosi rizik ponovnog izlaska na birališta. S druge strane stvorena bi bila i loša atmosfera u odnosima između SPS i DS. Analitičari smatraju i da bi bilo nerazumno da SPS ponovo izlazi na izbore, jer je vrlo ozbiljno pitanje kako će se ponašati biračko telo prema toj stranci posle koalicije na republičkom nivou.
U ovom trenutku socijalisti procenjuju da će izbori biti za četiri godine i da će imati dovoljno kvalitetan rezultat na osnovu onoga što će moći da urade u tom periodu, čime će dati razlog novim biračima da glasaju za njih.
Novo glasanje za odbornike Skupštine grada Beograda građane prestonice moglo bi da košta više od milion i po evra. Ukoliko epilog aktuelne krize oko izbora nove vlasti u Beogradu budu novi izbori, oni će gradsku kasu dodatno isprazniti. Samo za finansiranje članova i zamenika biračkih odbora biće potrebno najmanje 70 miliona dinara. Stranke bi ponovo iz budžeta dobile novac za kampanje, što je najmanje 25 miliona dinara.
Zoran Lučić iz CESID-a, međutim, smatra da su troškovi koje bi izbori doneli „najmanje važni“ i da je napravljena velika greška što su prethodni izbori održani istovremeno na lokalnom i na republičkom nivou uz objašnjenje da je tako jeftinije.
– To je zapravo najskuplje. Najvažnije je da se održe izbori koji će doneti kvalitetnu vlast. Sve ostalo su bačene pare – kaže Lučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari