Demokratska stranka (DS) i G17 plus nastupiće u koaliciji na vanrednim parlamentarnim izborima, saopštio je juče potpredsednik DS Bojan Pajtić.
On i lider G17 plus Mlađan Dinkić su na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon potpisivanja koalicionog sporazuma o zajedničkom nastupu na pokrajinskim izborima, kazali da će G17 plus imati 60 kandidata na zajedničkoj listi, od ukupno 250 kandidata za poslanike.

Demokratska stranka (DS) i G17 plus nastupiće u koaliciji na vanrednim parlamentarnim izborima, saopštio je juče potpredsednik DS Bojan Pajtić.
On i lider G17 plus Mlađan Dinkić su na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon potpisivanja koalicionog sporazuma o zajedničkom nastupu na pokrajinskim izborima, kazali da će G17 plus imati 60 kandidata na zajedničkoj listi, od ukupno 250 kandidata za poslanike. Na pokrajinskim izborima, na listi za proporcionalni sistem glasanja, G17 plus će imati 13 od 60 kandidata za pokrajinske poslanike. Pajtić je istakao da će na republičkim izborima ta koalicija nastupiti pod nazivom „Za evropsku Srbiju – Boris Tadić“, dok će na pokrajinskim naziv liste biti „Za evropsku Vojvodinu – DS – G17 Plus – Boris Tadić“.
– Zajednički ciljevi oko kojih se okupila naša koalicija jesu bolji život svih građana Vojvodine i Srbije, ubrzane integracije naše zemlje u Evropu i, naravno, očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije. Ova lista će, nadam se, biti okosnica nove republičke vlade i novog pokrajinskog izvršnog veća, rekao je Pajtić. On je ocenio da će predstojeći izbori biti referendum za nastavak evropskih integracija ili za izolaciju Srbije. Pajtić je naveo da DS o učestvovanju u koaliciji pregovara i sa Srpskim pokretom obnove i sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine, i dodao da je „procena da je na pokrajinskim izborima isplativije da se ide u posebnim kolonama“.
Prema informacijama Danasa, koalicioni sporazum predviđa da G17 dobije 23 odsto ukupnog broja poslaničkih mesta ukoliko osvoje do 100 mandata, ako dobiju do 110 mandata dobijaju 24 odsto, a 26 odsto ukoliko dobiju preko 110 poslaničkih mandata.
Mlađan Dinkić, predsednik G17 plus, istakao je da je cilj ovog sporazuma da proevropske snage ubedljivo pobede na predstojećim izborima na svim nivoima.
– G 17 će dati svoj puni doprinos u ovoj borbi gde je jedan pol ulazak u Evropsku uniju a s druge strane je samoizolacija koja nam neizbežno preti. Naš dogovor sa Demokratskom strankom znači da će na listi za pokrajinske izbore biti 13 potencijalnih poslanika iz G17, a na republičkoj listi dogovorili smo se da ćemo imati 60 kandidata od mogućih 250 mandata, precizirao je Dinkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari