Dejvid Petreus: Novi Hladni rat se vodi digitalno 1Foto: Printscreen Youtube (Ducere Global Business School)

Rusija se poslednjih godina vratila na svetsku pozornicu kao „sila u usponu“, i na to ne treba da zaboravimo, ali je i NATO  umnogome proširio opseg delovanja i dužnosti u odnosu na period Hladnog rata, poručio je Dejvid Petreus, američki general u penziji i bivši direktor Centralno-obaveštajne agencije (CIA), koji je učestvovao na onlajn skupu „NATO noć“.

Prema Petreusovom mišljenju, Alijansa sada ima više sredstava i nadležnosti da očuva bezbednost „istočnog susedstva“, odnosno država poput Ukrajine i Gruzije, i radi se o „najuspešnem bezbednosnom savezu u istoriji“.

Američki general, koji je bio zapovednik multinacionalnih snaga u Iraku, ocenio je da su „opravdane zabrinutosti“ Vašingtona o doprinosu pojedinih članica NATO jačanju kolektivne bezbednosti. „Države članice Alijanse treba da učine više za svoju bezbednost i za bezbednost Alijanse u celosti. Novi američki predsednik Džozef Bajden je transatlantska ličnost, i to je dobro, ali veoma zabrinjava, recimo, podatak da značajne članice NATO ne žele da izdvoje dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda za budžet Alijanse“, kazao je on.

Petreus je ukazao da je Evropska unija imala i samostalne vojne inicijative, ali da je to dobro „ukoliko jača i kapacitete Alijanse“, te da ima i onih članica NATO i EU koje sa „više prijateljstva i afiniteta gledaju na Rusiju“, iako se Moskva „ponaša agresivno“.

-Akcije ruskog predsednika Vladimira Putina, odnosno njegova agresija protiv suseda, ulile su novu snagu Alijansi, konstatovao je on. Petreus je potvrdno odgovorio na pitanje smatra li da se nalazimo u novom Hladnom ratu, ističući da se taj konflikt „uglavnom vodi digitalno, odnosno tehnološkim sredstvima“. Kako je pojasnio, i Kina je deo takvog sukoba, koji pored propagande podrazumeva i „zabrinutost za lance snadbevanja određenim proizvodima“. Ipak, izrazio je nadu da je moguće „ponovo uspostaviti određenu vrstu uzajamno korisnog odnosa između Rusije, s jedne strane, i SAD i EU, s druge strane“, kao i da je „moguće povratiti određeni nivo poverenja“ između Kine i Amerike.

U svom obraćanju na „NATO noći“ Petreus se nije posebno osvrtao na bezbednosnu situaciju u našem regionu, osim što je pomenuo da je u karijeri bio i angažovan u Bosni i Hercegovini (pomoćnik načelnika štaba za operacije „stabilizacijskih snaga“ NATO).
Nevolje sa Turskom

Dejvid Petreus je naglasio da poštovanje demokratskih principa predstavlja jednu od suštinskih vrednosti Alijanse. U tom kontekstu, ocenio je da NATO, „ali pre svega Evropska unija“ treba da osude „neliberalne političke prakse širom sveta“, odnosno da dignu glas protiv „autokrata koje konsoliduju svoju moć“. On je kao primer takvih tendencija naveo Tursku, članicu Alijanse. „NATO može da odigra pozitivnu ulogu u Turskoj, koja je važna i zbog svog geostrateškog položaja, jer služi kao most između Istoka i Zapada. Turska je kupila protivraketni sistem od Rusije, uprkos protivljenju Alijanse, ali se nadam da ćemo svi ostati mirni i sabrani, i da problemi sa Turskom neće doći do tačke pucanja“, poručio je američki general.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari