I američki vojnici delili paketiće u srpskim enklavama na Kosovu 1Foto: Demostat

Udruženje Kraljevina Srbija, koje radi pod patronatom princa Aleksandra Karađorđevića, saopštilo je da je održana velika vaskršnja akcija deljenja paketića na Kosovu. Kako je precizirano, ovoga puta akcenat je bio stavljen na Kosovsko Pomoravlje.

Na priloženim fotografijama može se videti da su u tim aktivnostima, koje su podržale Fondacija princeze Katarine i humanitarna organizacija Lajflajn, te gradovi Sremska Mitrovica i Inđija, učestvovali i američki vojnici iz sastava KFOR-a na KiM.

U akciji je prikupljeno 2.311 paketića za isto toliko srpske dece, a raspoređeni su po sledećim mestima, gde su u danima oko Vaskrsa i podeljeni najmlađima: u Ranilugu 578 , u Šilovu 245, u Kuscu 353, u Partešu 557 i u Vitini 578.

U saopštenju se takođe navodi da je jedan od ciljeva akcije bilo povezivanje učenika, kako iz centralne Srbije tako i iz Republike Srpske, sa decom na KiM, da bi se “stvorila nova prijateljstva i poznanstva, kao i uspostavile što čvršće veze među srpskom omladinom”.

Taj segment aktivnosti simbolično je nazvan „poklon za druga ili drugaricu na Kosovu i Metohiji“, a deca iz svih delova Srbije i RS spremala su poklone svojim vršnjacima na KiM.

Istovremeno, obezbeđena je pomoć za četiri škole u u Kosovskom Pomoravlju, u vidu donacija u opremi, igračkama, kao i novim knjigama za opremanje školskih biblioteka.

Posebnu donaciju obezbedio je fudbalski klub “Inđija”, iz istoimenog grada, inače član Linglong Super lige Srbije, koji je poslao originalne fudbalske lopte kojima se igraju mečevi pomenute lige, kao podršku novoosnovanoj školi fudbala “Panteri” iz Klokota.

Te lopte potpisale su legende srpskog fudbala Dejan Stanković, Goran Milojević i Stevan Stojanović. Saopšteno je, takođe, da je akciju podržao vladika sremski Vasilije. Kako se ističe, on je lično donirao 60.000 dinara za jednu srpsku porodicu na KiM.

Pomoć vladine Kancelarije za KiM

Udruženje Kraljevina Srbija već deceniju sprovodi ovakve ili slične akcije, a navedena akcija po obimu i veličini donacija bila je najveća do sada.

Te aktivnosti podržala je i vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju, koja je obezbedila prevoz donacije do srpskih enklava na KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari