Može li Nebojša Stefanović da formira poslanički klub? 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Scenario o kojem se spekulise glasi – ukoliko Stefanović bude degradiran ili, čak, isključen iz stranke, moguće je da će formirati novu političku opciju.

Takav proces podrazumevao bi najpre izdvajanje, odnosno formiranje poslaničkog kluba u sadašnjem sazivu Narodne skupštine i Gradske skupštine u Beogradu.

Nebojša Stefanović, ministar odbrane i visoki funkcioner Srpske napredne stranke, ubrzo će po svemu sudeći biti „sklonjen“ sa pozicije predsednika beogradskog odbora naprednjaka, ali je neizvesno da li će se na tome okončati proces njegovog „postepenog razvlašćivanja“.

Prema nezvaničnim saznanjima Demostata iz više izvora bliskih stožernoj stranci aktuelne vlasti, svi mesni, opštinski i gradski odbori SNS-a dobili su naređenje sa najvišeg vrha partije da se izjasne o radu funkcionera, uključujući Stefanovića.

Kako precizira jedan od naših sagovornika, rok za takvo izjašnjavanje je „kraj naredne sedmice, a zapisnici sa održanih sednica na tu temu moraju da budu dostavljeni Izvršnom odboru stranke“.

Da je Nebojša Stefanović izgubio „titulu“ jednog od najpouzdanijih saradnika lidera SNS i predsednika Srbije Aleksandra Vučića govorilo se u poličkim krugovima mesecima unazad, o čemu je Demostat i pisao u više navrata.

Te glasine dostigle su vrhunac kada je obelodanjena „afera prisluškivanja predsednika“, te u javnost „isplivali“ snimci monstruoznih aktivnosti kriminalnog klana Veljka Belivuka. Mada Vučić nije javno osudio Stefanovića, nije se potrudio ni da ga odbrani od optužbi da ništa nije učinio da spreči takve aktivnosti dok je bio ministar policije.

Na kraju, Vladimir Đukanović, član Predsedništva i Glavnog odbora SNS, pozvao je juče objavom na svom Fejsbuk nalogu na smenu Stefanovića sa mesta predsednika Gradskog odbora stranke u Beogradu. 

Kao prvi scenario pominje se mogućnost da Stefanović izgubi samo navedenu poziciju u prestonici Srbije, a da voljom Vučića bude „sačuvan“ u Predsedništvu SNS i na funkciji ministra odbrane. Kako tvrdi izvor Demostata:“Nebojša Stefanović će biti ministar do narednih izbora, a posle će biti premešten na neko manje značajno mesto, i moguće je da će otići u diplomatiju“.

Ukoliko se navedena prognoza obistini, Stefanović bi krenuo stopama bivšeg predsednika Srbije i nekadašnjeg lidera SNS Tomislava Nikolića, koji je dobio „apanažu“, neki tvrde „politički kavez“, nakon što je po okončanju predsedničkog manadta postao šef Kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom, ali se ne oglašava niti vuče „konce“ politike naprednjaka. 

Aleksandar Šapić, predsednik Opštine Novi Beograd i lider Srpskog patriotskog saveza (SPAS), stranke koja će, potvrđeno je, biti ubrzo „utopljena“ u SNS, „viđen je“ za naslednika Nebojše Stefanovića na mestu šefa beogradskih naprednjaka.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, razmatra se mogućnost da Vučić Šapiću dodeli funkciju potpredsednika SNS, zaduženog za Beograd, a on će biti i kandidat za gradonačelnika. Na taj način, tvrdi se, Šapić bi se i lično osvetio Stefanoviću, „koga ne podnosi još od vremena kada je Stefanović bio na čelu MUP-a“.

Drugi scenario o kojem se spekulise glasi – ukoliko Stefanović bude degradiran ili, čak, isključen iz stranke, moguće je da će formirati novu političku opciju. Takav proces podrazumevao bi najpre izdvajanje, odnosno formiranje poslaničkog kluba u sadašnjem sazivu Narodne skupštine i Gradske skupštine u Beogradu. Ukoliko se to obistini, na neki način bi se ponovila priča koja se odigrala u jesen 2008. – kada su Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić formirali poslanički klub „Napred Srbijo“, u republičkom parlamentu sa 17 bivših poslanika Srpske radikalne stranke.

Prethodno je Nikolić, dotadašnji zamenik predsednika SRS 5. septembra 2008. podneo ostavku na navedenu funkciju, kao i na mesto šefa poslaničke grupe radikala, nakon sukoba sa liderom SRS Vojislavom Šešeljem, i napustio je tu partiju.  Da bi se oformio poslanički klub u aktuelnim okolnostima, potrebno je da „broji“ najmanje pet poslanika. Ipak, smatra se da su minimalne šanse da Stefanović „stane na čelo unutarstranačke pobune“.

U tom kontekstu, izvor Demostata objašnjava:“Kadrovi SNS bliski Stefanoviću u Beogradu i još ponegde, recimo u Nišu i Čačku već su razvlašćeni, a oni koji su ostali na unosnim pozicijama dobili su instrukcije od vrha stranke da ga se javno odriču i da traže njegovu smenu i u stranci i sa ministarskog mesta, pa je teško očekivati da bi dovoljno ljudi stalo uz njega ako bi odluči da krene u neku samostalnu priču“.

Smatra se, takođe, da ono što Stefanoviću ide u prilog, uprkos izuzetno nelagodnom položaju, jeste činjenica da „mnogo zna o poslovima režima“, zbog čega se naširoko spekuliše da će ostati u stranci, „u pasivnom položaju“,  i biti na kraju sklonjen na neko mesto poput pomenutih „diplomatskih voda“. Ipak, jedno je sigurno – teško je očekivati da će ikada više biti ponovljen onaj čvrsti javni zagrljaj Vučića i Stefanovića iz aprila 2017.

Tekst preuzet sa portala Demostat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari