Srbija, Rio Tinto i ekologija 1Foto: Demostat

U kontekstu problema vezanih za očuvanje životne sredine i za mišljenja i stavove građana o tim problemima, IIC Demostat je u poslednjih godinu-dve obavio nekoliko istraživanja.

Istraživački nalazi koje sada predstavljamo deo su tih istraživanja i odnose se na reakciju građana na projekat Jadar Kompanije Rio Tinto, piše Demostat.

Mišljenja građana smo prikupili na reprezentativnom uzorku od 1200 ispitanika (jul 2021), putem telefonskih intervjua.

Centralno pitanje u tom intevjuu glasilo je: Ukoliko otvaranje rudnika Rio Tinta donosi stvarnu mogućnost ekonomskog napretka cele Srbije i svih građana, pod kojim uslovima bi mu i da li bi mu trebalo dati dozvolu za rad?

Upravo odgovori na ovo pitanje daju mogućnost za procenu ishoda eventualnog referenduma.

Svedoci smo velikog nepoverenja građana u državne i društvene institucije, odsustva javnosti i rasprave o važnim društvenim pitanjima, dominacije bezobličnog mešunga stručnih i naučnih, političkih i politikantskih kriterijuma u proceni pojava koje duboku zadiru u život i dostojanstvo ljudi uz sve klasne razlike u interpretaciji javnog interesa.

Ovi i slični fenomeni u poslednjih nekoliko godina aktualizuje probleme vezane za očuvanje životne sredine.

Tako je ovih dana pažnja javnosti, struke i nauke, i posebno politike, usmerena na pitanja kao što su izgradnja malih hidrocentrala i pitanje rudnika i postrojenja za preradu litijum-borata za projekat Jadar Kompanije Rio Tinto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari