Tramp prestigao Bajdena u pojedinim državama SAD 1Foto: EPA-EFE/ TASOS KATOPODIS POOL

Predsednički kandidat demokrata Džozef Bajden je i dalje u prednosti od nekoliko procentnih poena u odnosu na aktuelnog predsednika Amerike, republikanca Donalda Trampa, pokazuju istraživanja javnog mnjenja rađena na celokupnoj teritoriji Amerike u septembru.

Svi oni koji “mere” rejting napominju da u takvim anketama uglavnom učestvuju potencijalni birači, kao i da to “nije pouzdan pokazatelj” kako će glasati pojedine države SAD, koje će, kako se tradicionalno smatra, odrediti pobednika.

Na takvim “frontovima”, u američkoj političkoj tehnologiji nazvanih “swing states”, trenutno je “tesan rezultat”, a ponegde, poput Ajove Tramp je “prestigao” Bajdena.

Daleko veću prednost republikanski kandidat trenutno ima u Oklahomi. Anketa koju je sproveo Amber Integrated, od 17. do 22. septembra, obuhvatila je 500 potencijalnih birača, od kojih je 55 odsto izrazilo političku naklonost Trampu, a za Bajdena se odlučilo 33 odsto njih. Ako je suditi po istraživanjima, Tramp može da se nada i “glatkoj” pobedi u Južnoj Karolini.

U anketi YouGov, rađenoj za potrebe CBS News, a završenoj prošlog vikenda, uz učešće 1061 registrovanog birača u Južnoj Karolini, aktuelnog predsednika podržalo je 52 odsto ispitanika, a demokratskog kandidata 42 odsto njih.

Prema rezultatima mesečne ankete Univerziteta Monmaut (Monmouth University) Trampa podržava 50 odsto registrovanih birača u Ajovi, a Bajdena 44 odsto. Aktuelni predsednik “vodi” i u Kanzasu.

Istraživanje koje je “Data for Progress” sproveo od 20. do 25. septembra, a u kojem su učestovala 883 potencijalna birača, pokazalo je da Tramp uživa podršku 48 odsto njih, a Bajden 42 odsto. U prethodnoj anketi iste agencije, rađenoj između 14. i 19. septembra u Kanzasu  političku naklonost Trampu iskazao je isti procenat potencijalnih birača (48 odsto), a za Bajdena se odlučilo 45 odsto.

Što se Severne Karoline tiče, istraživanje YouGov rađeno u periodu između 23. i 25. septembra obuhvatilo je 1213 potencijalnih birača. Prema toj anketi, Bajdena podržava 48 odsto ispitanika, a Trampa 46 odsto njih.

Takav rezultat predstavlja poboljšanje za republikanskog kandidata, budući da je njegov demokratski rival u julu u istom istraživanju imao prednost 48 odsto prema 44 odsto. Rejting glavnih predsedničkih kandidata “merila” je u septembru u Severnoj Karolini i agencija Ipsos. U anketi Ipsosa, čiji naručilac je Rojters, sprovedenoj između 11. i 16. septembra, učestvovalo je 1005 ispitanika, uključujući 586 potencijalnih birača. Rezultati pokazuju izjednačenu “trku” – 47:47 odsto.

Takođe, 47 odsto ispitanika odgovorilo je da bi Bajden bolje sanirao posledice korona virusa, dok je 45 odsto njih isto reklo za Trampa. Istovremeno, 51 odsto anketiranih smatra da bi Tramp bolje vodio ekonomiju, a 44 odsto je to kazalo za Bajdena.

Jedan od neizvesnih “frontova” političkog okršaja Trampa i Bajdena jeste Nevada. Rasmusen (Rasmusen Reports) sproveo je anketu između 23. i 25. septembra u kojoj je učestvovalo 750 potencijalnih glasača iz te države. Prema rezultatima, 49 odsto ispitanika podržalo je Bajdena, a Trampa 48 odsto njih. Navedeni “skor” pokazuje da je Tramp dobio nove pristalice u Nevadi, budući da istraživanje koje je sproveo ALG Research u drugoj sedmici septembra, uz učešće 800 potencijalnih birača “daje” veću prednost Bajdenu, od četiri procentnih poena (47 odsto  ispitanika za Bajdena,  43 odsto za Trampa).

Aktuelni “stanar Bele kuće”  uspeo je da ostvari  blagu prednost nad svojim protivkandidatom u Arizoni. Anketa Data for Progress, rađena u toj državi od 15. do 22. septembra, obuhvatila je 481 potencijalnog birača, od čega je 46 odsto navelo da podržava Trampa, a 45 odsto njih odlučilo se za Bajdena. Stanovnici Arizone takođe smatraju da bi Tramp bolje vodio ekonomiju od Bajdena, pokazalo je istraživanje koje od 11. do 16.septembra sproveo Ipsos, a u kojem je učestvovalo 1005 punoletnih osoba, uključujući 565 potencijalnih glasača.

Prednost od jednog procentnog poena Tramp ima i u Teksasu. Istraživanje je radio Data for Progress, u periodu od 15. do 22. septembra, uz učešće  481 potencijalnog birača. Kako pokazuju rezultati, za republikanskog kandidata glasalo bi 46 odsto anketiranih, a za demokratskog 45 odsto njih.

Slična “slika” je u Mičigenu, gde je anketu sproveo Trafalgar Group, u periodu od 20. do 22. septembra. Prema tim rezultatima, Trampa podržava 47 odsto ispitanika, a Bajdena 46 odsto njih. Identičan “presek” dobijen je u Džordžiji, gde je rejting vodećih kandidata na novembarskim izborima “merio” YouGov, za potrebe CBS News. Ta anketa završena je proteklog vikenda i pokazala je odnos 47 odsto prema 46 odsto u korist Trampa.

Političko raspoloženje u gradovima i selima

Prema rezultatima ankete koju je sproveo Emerson koledž između 22. i 23. septembra, uz učešće 1000 potencijalnih birača iz različitih delova SAD, Tramp ima snažno uporište u seoskim sredinama, gde ga podržava 56 odsto stanovnika, dok se za Bajdena odlučilo 36 odsto takvih ispitanika. S druge strane, Bajden je daleko popularniji od Trampa u gradovima, gde je odnos 53 odsto prema 37 odsto u korist demokratskog kandidata.

Ekonomija kao presudni faktor?

Poznavaoci prilika tvrde da bi ekonomija mogla da bude presudni faktor na izborima za predsednika SAD. Ilustracije radi, istraživanje koje je u periodu od 20. do 22. septembra sproveo YouGov, a čiji naručilac je časopis Ekonomist (The Economist), uz učešće 1500 punoletnih građana SAD, pokazalo je da 37 odsto ispitanika smatra da će se ekonomska situacija u državi poboljšati ako pobedi Tramp, dok je 32 odsto ocenilo da bi se to desilo ako predsednik postane Bajden.

Tekst preuzet sa sajta demostat.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari