Deo opozicije bi mogao da traži prijem kod patrijarha 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

U delu opoziconih partija postoji raspoloženje da se traži prijem kod novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, nakon što je s njim razgovarao predsednik vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, koji obavlja i funkciju predsednika Srbije.

Ipak, kako nam poručuju iz opozicije, taj sastanak ne treba politizovati ili očekivati od njega da reši sve probleme.

Pošto su ovih dana predstavnici opozicionih partija zainteresovanih da učešće u dijalogu sa vlašću o izbornim uslovima, uz posredovanje predstavnika EP, pozdravili stav patrijarha Porfirija o međustranačkom dijalogu i prevazilaženju društvenih podela, navodeći da on kao autoritet, iako je Srbija sekularna država, može da doprinese smirivanju tenzija u društvu, postavlja se pitanje treba li i oni da traže prijem kod poglavara SPC.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, ideja o odlasku opozicije kod patrijarha potekla je pre desetak dana od Dveri Boška Obradovića i SSP Dragana Đilasa, ali ona nije naišla na razumevanje ostatka bojkot opozicije. Pitali smo predstavnike partija šta o tome sada misle.

Predsednik DS Zoran Lutovac za Danas kaže da bi opozicija trebalo da se organizuje kako bi zajednički delovala u interesu građana.

– Prioritet je da se nađe modalitet delovanja koji bi bio alternativa aktuelnom režimu i koji bi pružio nadu građanima da su promene moguće. Pogrešno je tražiti spoljni autoritet koji će opoziciji dati kredibilitet. To naprotiv može narušiti autoritet i jednih i drugih. Naročito ako se predstavi i doživi kao politizacija, odnosno populizam, što je gotovo neizbežno. To ne znači da ne treba imati komunikaciju sa patrijarhom i SPC. Naprotiv, ali nije korisno tu komunikaciju politizovati – ukazuje Lutovac.

Potpredsednica narodne stranke Sanda Rašković Ivić smatra da opozicioni prvaci treba da traže prijem kod patrijarha, zajednički ili pojedinačno.

– Društvo je u krizi, podele su duboke i niko bolje od patrijarha ne može pomoći da se stanje normalizuje. Patrijarh je duhovni pastir većinskog naroda u Srbiji, a uz to je otvoren i prema drugim konfesijama. Dakle, može da ima pozitivnog uticaja na atmosferu u društvu – navodi ona.

Lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović kaže da patrijarh može svojim delovanjem, blagom rečju, dobrim namerama i ljubavlju da ublaži podele, ali on nema čarobni štapić koji će očas posla iskoreniti mržnju koja je posledica decenijama taloženog zla radikalske politike u Srbiji.

– Čini mi se da se patrijarh upravo sa takvim očekivanja suočava, što nije ni pošteno prema njemu, a nije ni dobro. Ne smemo sve probleme svaliti na njega i naljutiti se ukoliko ih on ne reši, a poslednjih nedelja se upravo takva atmosfera pravila. Verujem u njegovu dobronamernost i nadam se da će u godinama, pa i decenijama koje dolaze značajno doprineti stvaranju zdravijeg i srećnijeg društva. Lično bih voleo da razgovaram sa njim, ali bez medijskih najava. Isto kao što bih razgovarao i sa muftijom, nadbiskupom, rabinom, predsednikom SANU ili bilo kojim čovekom koji Srbiju smatra svojom zemljom za čiji napredak je spreman da se založi – kaže on za naš list.

Za predsednika Dveri Boška Obradovića potpuno je normalno da opozicija traži prijem kod novog patrijarha i kao pojedinci i kao opozicija, kao što je normalno i da ih on primi i čuje drugu stranu.

– Srpski pokret Dveri uvek je održavao prisne kontakte sa SPC i to ćemo nastaviti i ubuduće, jer Crkva i država su na istom zadatku brige za ovaj narod i treba da sarađuju u rešavanju svih problema sa kojima se danas suočavamo. Patrijarh Porfirije može biti veoma važan faktor u smirivanju nagomilanih tenzija u našem društvu i prevazilaženja aktuelnog nedemokratskog stanja, po uzoru na patrijarha Pavla – zaključuje Obradović.

U SSP nisu želeli da govore za Danas na ovu temu.

Šta je rekao patrijarh

Patrijarh SPC Porfirije je gostujući na RTS u emisiji „Upitnik“ rekao da nije razmišljao da se uključi u dijalog vlasti i opozicije, ali da se trudi da razume aktere pregovora. „Mislim da je svaka vrsta polarizacije štetna za državu. Moj je dubinski osećaj da svako ko insistira na polarizaciji nema iskrene namere. Mora se insistirati na prevazilaženju sukoba i nesporazuma i na to ću uvek apelovati. Jevanđelje nas poziva na dijalog i razgovor, a iz toga će, siguran sam, proisteći bolje upoznavanje i razumevanje. A kad postoji elementarno razumevanje, makar na političkoj sceni, verujem da onda može doći do mirnijih uslova života“, rekao je patrijarh SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari