U Starom Gradskom juče je obeležena deseta godišnjica masakra nad 14 srpskih žetelaca iz ovog mesta u centralnom delu Kosova i Metohije. Pomenu koji je služio episkop raško-prizrenski Artemije prisustvovalo je stotinak članova porodica ubijenih, kao i pomoćnik ministra za KiM Dragan Petković i politički lideri kosovskih Srba.

Vladika Artemije upozorio je da je „na međunarodnoj zajednici odgovornost da pronađe počinioce ovog zločina“ i naglasio da ni posle deset godina od stradanja „rana u našim srcima nije zarasla, niti je ublažena jer za taj zločin niko nije odgovarao”. Kao i prethodnih godina, pomen je služen ispred spomen-ploče žeteocima, a ne na groblju zato što nije razminirano. U neposrednoj blizini tog groblja albanske lokalne vlasti grade akva-park.

U Starom Gradskom 23. jula 1999. na svojim njivama ubijeni su Andrija Odalović, Jovica i Rade Živić, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari