Foto: FoNet AP

Tako su se na strani onih koji tvrde da je planiran državni udar, hapšenje, pa i ubistvo Đukanovića izmontiran – našli funkcioneri takozvane desnice, odnosno proruske opozicije – Srpske radikalne stranke i pokreta Dveri, koji su juče od premijera Srbije tražili da se ne stavlja na stranu rukovodstva Crne Gore i „montiranog procesa“, odnosno da javno obelodani šta sve zna o „Milu Đukanoviću i njegovoj mafiji“.

Demokratska stranka i Liberalno-demokratska partija nisu na strani viđenja celokupne situacije kao montirane od strane crnogorske države, čestitale su Milu Đukanoviću na izbornoj pobedi, ali su na kritički način prema nosiocima vlasti u Srbiji tražile procenu bezbednosne situacije u državi, jasan proevropski kurs, odnosno da Aleksandar Vučić prestane da se meša u unutrašnje stvari Crne Gore na način na koji to radi.

Goran Ješić, funkcioner DS, u oceni za Danas kaže da ta stranka nema problem sa izbornim rezultatima u Crnoj Gori, da je predsednik te stranke među prvima čestitao pobedu Milu Đukanoviću, ali da ima problem sa tim što premijer Srbije „unosi paniku među građane“ na konferencijama za novinare, dajući im „nekakve poluinformacije“, iznoseći, kako kaže, „teorije zavere“, a da pritom ne govori dokle se stiglo u evropskim integracijama i šta je urađeno po pitanju ekonomije i života građana.

– Premijer Vučić i Srbija nemaju pravo da se mešaju u unutrašnja pitanja Crne Gore, kao što nemaju pravo da se mešaju u unutrašnja pitanja BiH, Hrvatske, Makedonije… Ako ima saznanja i sprovodi istrage, neka to saopštava na primeren način, a ne unoseći paniku među građane. Ako je visoki funkcioner MUP umešani u ceo slučaj, zašto ministar Nebojša Stefanović ne podnese ostavku, i to ne samo sada, već unazad toliko puta u protekle četiri godine – napominje Ješić za Danas.

On ističe da se ovakvim temama skreće tema sa zastoja u evropskim integracijama i vrlo loših ekonomskih aspekata.

Žarko Korać, nezavisni poslanik u Skupštini Srbije na listi LDP, ističe za Danas da je zastrašujuća situacija u srpskim medijima povodom dešavanja u Crnoj Gori.

– Skoro svi mediji su se bagatelisali na ovoj temi. Cinizam kojim se izražava mišljenje o namerama ubistva premijera jedne države je grozan i zastrašujući. Onaj ko je moj politički neprijatelj zaslužuje da mu se podsmevam i kada je postojala namera njegovog ubistva. A da je ta namera postojala jasno je – za to postoje dokazi, priznanja… Jako loša poruka, ne Crnoj Gori, već, pre svega, građanima Srbije. Mediji se podsmevaju i govore sa cinizmom da je Đukanović izmontirao ceo slučaj, i to rade kao da imaju nepobitne dokaze za to, dok sa druge strane postoje dokazi da su postojale namere ozbiljnog ugrožavanja institucija CG i života premijera Đukanovića – napominje Korać za naš list.

Prema njegovim rečima, to radi deo medija koji CG nikada nije prihvatao i preboleo kao nezavisnu državu, odnosno koji su protiv članstva u NATO te države.

– Jedan od puteva vodi u Rusiju, a reč je, kako možemo da vidimo iz javnosti priloženih dokaza, da je postojala visoko sofisticirana tehnologija komuniciranja, a jedan od tih telefona se nalazi u Rusiji. To, naravno, ne znači i ne predstavlja dokaz da je vlast u Rusiji umešana u to, ali jedan od puteva vodi tamo… – smatra Žarko Korać.

On, takođe, navodi ulogu Republike Srpske, za koju se, kako kaže, ispostavilo da je izvoznik najamnika i ubica.

– Ovo što se dogodilo je jako opasno za ceo region – zaključuje Korać za Danas.

Za razliku od Koraća, Čedomir Jovanović je konkretniji kada govori o povezanosti Rusije sa crnogorskim slučajem.

– Niko normalan ne može ignorisati takva pitanja, s obzirom da iz njih proizilaze i neka druga pitanja, da li je sve ono, kao što mi tvrdimo što se desilo u Crnoj Gori, poruka Vučiću, njegovoj vladi i Srbiji, kojom se nama ne dopušta da vodimo samostalno evropsku politiku i rešavamo probleme – rekao je Jovanović novinarima u parlamentu.

On je kazao da to nisu sigurno zapadne obaveštajne službe, jer njima nije cilj udaljavanje od Evropske unije i NATO, već da tako nešto odgovara samo Rusiji. „Protiv Srbije se vodi najbrutalniji rat. Nama se ne dozvoljava da živimo normalan život, da uđemo u Evropsku uniju i da se približimo NATO, iza svega toga stoji Rusija. To ne smemo da ignorišemo“, rekao je Jovanović, koji je zatražio sednicu parlamenta o bezbednosnoj situaciji u zemlji. Balša Božović najavio je da će Demokratska stranka tražiti procenu bezbednosne situacije u zemlji.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović pitao je zašto se predsednik Vlade Srbije stavlja na stranu „montiranih priča“ u Crnoj Gori, a ne štiti interese građana Srbije koji su tamo uhapšeni. On je rekao i da Dveri žele da znaju imena špijuna u Srbiji, ko su agenti sa zapada i istoka i ko je iz Uprave kriminalističke uprave odavao poverljive podatke ambasadama i ko je zbog toga uhapšen, kao i ko je uhapšen u vezi dešavanja u Crnoj Gori.

Šef SRS Vojislav Šešelj tražio je od premijera Aleksandra Vučića i Vlade Srbije da hitno preduzmu mere da se eliminišu svi mafijaški klanovi iz Crne Gore u Srbiji i obrnuto i da beogradski režim javno obelodani šta sve zna o „Milu Đukanoviću i njegovoj mafiji“.

Diplomate: Veoma čudna priča

Hapšenje državljana Srbije u Crnoj Gori uoči izbornog dana i najnovije izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića da postoje „nepobitni dokazi“ o praćenju crnogorskog premijera „iz sekunde o sekundu“ predstavljaju „jednu veoma čudnu priču“, kažu za Danas nezvanično diplomatski izbori. Naši sagovornici navode da se „stiče utisak da tu ima suviše spinovanja i besmislica, pa je veoma teško davati bilo kakve ocene“.

„Ne treba upadati u zamke bilo koje strane jer postoji mnogo razloga da se prihvati sa velikom rezervom ono što se govori o ovoj temi. Ipak, ne treba očekivati da će odnosi Srbije i Crne Gore biti zbog takve afere ozbiljnije uzdrmani. Zapad, naime, i dalje najviše brine za srpsko-hrvatske odnose, kada je o regionu reč“, ističu izvori Danasa. O ovome je govorio juče i predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić. On je na predstavljaju publikacije o dijalogu Beograda i Prištine istakao da je trenutna situacija u Srbiji „nestabilna“, kao i da više ne važi mantra da je „Srbija faktor regionalne stabilnosti“. „Zbog te nestabilnosti važno je da se rasvetli „slučaj Dikić“, pa će se videti i da li je potrebno da neki ljudi zbog toga podnesu ostavke“, smatra Janjić. M. S.