Devet godina proglašenja nezavisnosti Kosova 1Foto: Facebook / Hašim Tači

Povodom devetogodišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova u skupštini je održana svečana sednica, kojoj su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora i premijer Albanije Edi Rama.

Dan uoči obeležavanja godišnjice predsednik Hašim Tači je rekao da je Kosovo 2008. godine ostvarilo svoj san. Kako prenosi RTK2, obraćajući se na svečanoj sednici, predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da je Kosovo u prethodnih devet godina izgradilo demokratske institucije, ali i dobre odnose sa susedima, uključujući i Srbiju. On je napomenuo da je neophodno raditi na promociji mira i dijaloga.

„Danas se obavezujemo da ćemo nastaviti da radimo kako bi Kosovo u narednom periodu postalo deo Evropske unije i NATO-a. Ovi procesi će od nas zahtevati isto angažovanje kao i do sada. Mi možemo imati razlike kada su u pitanju politička mišljenja, ali moramo biti jedinstveni u očuvanju naše države. Naša obaveza je da izgradimo bolju budućnost za nas, ali i za buduće generacije“, rekao je Tači.

Ovaj dan predstavlja deo istorije Kosova, rekao je premijer Isa Mustafa. Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju samo je jedan od mnogobrojnih uspeha Kosova u prethodnih 9 godina, a dobra vest za građane su poslednje ocene Svetske Banke, prema kojima je Kosovo zemlja sa prosečnim prihodima“, zaključio je Mustafa.

„Kosovo je demokratska država, koja je deo regionalnih i globalnih inicijativa koje promovišu sigurnost I prosperitet, ali u slučaju provokacija koje krše našu suverenost Kosovo može delovati kao kredibilna država. Na Kosovu su zagarantovana prava svih građana. Svoju demokratiju dokazali smo i borbom protiv radikalizma, što su pozdravili i naši prijatelji iz SAD, ali i Evrope“, rekao je Mustafa.

Predsednik parlamenta Kadri Veselji rekao je da je Kosovo bilo i da će uvek ostati evropska zemlja, izrazivši zahvalnost SAD i EU na podršci. Veselji je dodao da će uskoro biti formirana vojska Kosova, koja će biti deo NATO alijanse.

„Potrebno je više bliskosti i više poverenja među nama. Naš cilj mora biti ekonomski razvoj, bolji uslovi školovanja za našu decu, više radnih mesta za mlade, bolji uslovi u zdravstvu. U obavezi smo da budućim generacijama ostavimo jaku državu sa jasnim političkim identitetom“, istakao je Veselji.

Svečanoj sednici prisustvovao je i premijer Albanije Edi Rama, koji je rekao da je ovo važan dan za Kosovo. „Želim svima da čestitam godišnjicu nezavisnost Kosova, današnji dan nosi posebnu težinu jer su sećanja na teške dane još uvek sveža. Danas tražim i što brži povratak Ramuša Haradinaja, bez njega je Kosovo u velikom nedostatku. Ovo je važan dan, ne samo za Albance, već i za Srbe i sve ostale zajednice, čime se jasno pokazuje da je suživot na Kosovu moguć“, rekao je premijer Albanije.

Kosovo je od 2008. do sada kao nezavisnu državu priznalo 113 zemalja.  Svečanoj sednici nisu prisustvovali predstavnici Srpske liste koji su deo vladajuće koalicije. Oni već više od četiri meseca ne učestvuju u radu institucija  Kosova.

TRAMP ČESTITAO KOSOVU

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp uputio je čestitku predsedniku Kosova hašimu Tačiju, povodom 17. februara, Dana nezavisnosti Kosova, javlja Anadolija.

„Američki predsednik je u čestitci naveo da se partnerstvo između dve države oslanja na zajedničke vrednosti i interese, te da je budućnost suverenog, multietničkog i demokratskog Kosova zasnovana na stabilnom regionu Balkana, prosperitetnom i u potpunosti integrisanom u međunarodnu zajednicu”, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

“Sjedinjene Američke Države su zajedno sa svim građanima Kosova proslavile osvajanje istorijske zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Brazilu, kao i debi reprezentacije Kosova na međunarodnim igrama FIFA”, dodaje se u čestitci. Tramp poručuje i da SAD očekuje nastavak široke i tesne saradnje sa Kosovom, uz naglasak na podršku povećanju demokratskog i privrednog razvoja, jačanju vladavine prava, rešavanju sporova sa susedima, kao i u borbi protiv nasilnog ekstremizma i stranih boraca-terorista.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp poslao je pismo kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju povodom godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari