DF nije poslušao ni Vučića ni vladiku Amfilohija 1Foto: BETA/ AP Photo

Demokratski front je već početkom prošlog meseca najavio da do kraja godine planira da pokrene proteste, koji bi trebalo da dovedu do formiranja tehničke vlade i smene vlasti, a Demokratska partija socijalista im je usvajanjem kontroverznog zakona dala „savršen povod“ da nameru o protestima i ostvari.

To kažu za Danas nezvanično diplomatski izvori komentarišući aktuelne tenzije u Crnoj Gori. U pojedinim krugovima se, takođe, spekuliše da su lideri DF u sredu boravili u Beogradu, gde su se sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali takve tvrdnje u Predsedništvu nisu potvrđene za naš list.

Pojedini sagovornici tvrde i da je Vučić prilikom susreta apelovao na predstavnike DF da se „uzdrže od provokacija“.

„Sudeći po onome što je usledilo, Demokratski front nije poslušao ni Vučića, ni vladiku Amfilohija, koji ih je pozvao da ne idu u parlament i i ne prave nerede. DF sve do sada nije prelazio preko reči vladike“, kažu oni.

Kako podsećaju naši izvori, vladika Amfilohije je prilikom pokušaja državnog udara 2016. takođe pozvao DF da ne izlaze na ulicu da ne bi bilo krvoprolića, i tada su ga poslušali.

RTS je preneo da je Vučić izrazio zabrinutost zbog situacije u Crnoj Gori i nadu da će srpske svetinje biti očuvane.

On je poručio: „Mi ćemo u skladu sa našim diplomatskim mogućnostima, striktno vodeći računa o našim pravima i obavezama, ne urušavajući prava jedne druge zemlje, da pokušamo da pomognemo našem narodu i crkvi“.

Predsednik Srbije je napomenuo da „veruje i nada se“ da će se „uzavrela atmosfera prevesti u mirnije tokove, da naše svetinje neće biti ugrožene i da ćemo moći da se posvetimo rešavanju drugih problema u regionu“.

– Pomoći ćemo našem narodu ne rušeći mostove sa našim susedima, kazao je Vučić.

Diplomate maltene u potpunosti isključuju mogućnost da će se u skorije vreme predsednik Srbije i predsednik Crne Gore Milo Đukanović sastanu da bi razgovarali o aktuelnoj situaciji.

„Đukanović i Vučić ostaće u zategnutim odnosima, makar do izbora. Takođe, postalo je pravilo da u predizbornom periodu DF i DPS dižu tenzije, i na kraju i jedni i druge ostvare dobar rezultat. Tako je bilo, između ostalog, u oktobru 2015, kada je DF kampovao ispred parlamenta“, preciziraju naši sagovornici.

Pojedini predstavnici diplomatskih krugova smatraju i da je moguće „obnavljanje tenzija“ na Badnji dan i Srpsku novu godinu. „Treba očekivati da će DF organizovati neke akcije na te praznike“, kažu diplomate.

Beograd je sada bliži Baru

Lider DF Andrija Mandić često u poslednje vreme prisustvuje zvaničnim događajima u Srbiji. Između ostalog, u avgustu je prilikom otvaranja deonice auto-puta „Miloš Veliki“ izjavio da je „od danas Beograd bliži Baru, a Srbija bliža Crnoj Gori“, a prisustvovao je i paradi u Nišu organizovanoj povodom Dana pobede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari