Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije, učestvujući u Danasovoj debati o „crvenim linijama srpske politike“, kaže da bi predstojeći dijalog Beograda i Prištine trebalo da se odvija uz posredovanje EU, ali pod okriljem UN. Ružić navodi i da bi razgovori trebalo da počnu od takozvanih „malih pitanja“, o kojima je lakše postići dogovor.


Kojim temama bi trebalo da bude posvećen predstojeći dijalog Beograda i Prištine? Ko treba da posreduje i pod čijim okriljem bi se vodili?

– Najvažnije je naći najmanji zajednički imenitelj u vezi s temama za otpočinjanje dijaloga. Razgovori treba da se vode uz posredovanje Evropske unije, a pod okriljem organizacije Ujedinjenih nacija, uz obavezno poštovanje međunarodnog pravnog poretka.

Kako bi trebalo rešiti „sedenje za istim stolom“ predstavnika Beograda i Prištine u regionalnim organizacijama, imajući u vodi da kosovski zvaničnici ne žele da budu zastupljeni kao „Kosovo/Unmik“?

To pitanje može biti isključivo rešeno na održiv način, u sklopu otpočinjanja dijaloga.

Pod kojim uslovima bi Srbija mogla da prihvati ulazak Kosova u Savet Evrope i OEBS?

– Jasan je stav i Srbije i Saveta Evrope, i uopšte međunarodnih organizacija. Ta pozicija je polazna osnova za razgovore o eventualnoj hipotetičkoj mogućnosti iznalaženja modela reprezentovanja Kosova, ali isključivo u skladu s rezolucijama Ujedinjenih nacija, koje bi jasno definisale formalni okvir.

Šta bi Beograd trebalo da učini ukoliko Priština podnese zahtev za prijem u UN?

– Postoje formalni preduslovi za podnošenje takvog zahteva, koje Priština još uvek ne ispunjava.

U slučaju podele Kosova, gde bi Srbija trebalo da povuče granicu?

– Krucijalna stvar je da Srbi i drugi nealbanci na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije žive svoje živote u jednom društveno-političkom i socijalno-ekonomskom ambijentu, koji je kompatibilan ambijentu koji imaju svi građani Srbije u ostatku Srbije. Preuranjeno je govoriti o povlačenju granica, jer se mora krenuti u otpočinjanje dijaloga počev od takozvanih „malih pitanja“, kako bi se uopšte stekla šansa da se o „velikim pitanjima“ potom razgovara.

Da li Beograd treba da podrži ulazak Srba u kosovske institucije na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu?

– To je pitanje koje zahteva niz preduslova koji nisu ispunjeni i samim tim se ne može garantovati substancijalni legitimitet i ostvarenje demokratskih prava reprezentovanja interesa Srba i drugih nealbanaca na ovoj teritoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari