Ako Amerika i Rusija u Savetu bezbednosti podrže plan generalnog sekretara UN Ban Ki Muna za razmeštanje Euleksa na Kosovu, srpske i kosovske vlasti nemaju kud nego da se sa time slože – kaže za Danas Vojin Dimitrijević, direktor Beogradskog centra za ljudska prava, komentarišući mogući ishod današnje sednice SB UN. Sednica je zakazana za tri sata po podne po Njujorškom vremenu, što znači da će javnost u Srbiji biti upoznata sa detaljima danas posle 22 časa.

Ban Ki Mun je juče pozdravio pozitivan ishod razgovora o šest tačaka o rekonfiguraciji Unmika, kao i odluku Srbije da prihvati taj dogovor, a ukazao je da su „rezultati postignuti u poštovanju nekih od šest tačaka, dok će za ostale biti potreban nastavak dijaloga“. Istovremeno premijer Kosova Hašim Tači je ponovio da je taj plan „bio i ostao neprihvatljiv“ za Prištinu

Na pitanje kako komentariše tu izjavu Tačija, Vojin Dimitrijevićocenjuje za naš list da će kosovski lideri morati da slušaju šta o tome misle Amerikanci, i u skladu s tim se i ponašaju.

– Tači to mora da priča zbog unutrašnjopolitičkih prilika, ali neće ostati pri tom stavu ukoliko nema podršku SAD. Oni imaju prava da budu protiv tog plana, ali istovremeno moraju da vode računa zbog ekstremista na Kosovu – kaže Dimitrijevići ističe da je misija EU najpre potrebna Srbima sa Kosova i da zbog toga oni treba najviše da se pitaju.

Generalni sekretar je naveo juče u svom izveštaju da će se sporazum koji se odnosi na policiju, carinu, pravosuđe, saobraćaj i infrastrukturu, granicu, srpsku kulturnu baštinu, primenjivati do „uspostavljanja relevantnih mehanizama“. On je napomenuo da će rekonfiguracija biti nastavljena u okviru Rezolucije 1244, na transparentan način i uz poštovanje stava UN o neutralnosti po pitanju statusa Kosova. U izveštaju je naveo i da će se sporazum UN-Srbija od šest tačaka primeniti na Kosovu, u konsultacijama i koordinaciji sa kosovskim institucijama, iako se navodi da je Priština odbila plan od šest tačaka, ali se dodaje da je Vlada Kosova nagovestila da je „voljna da sarađuje sa Euleksom“.

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić, koji je juče otputovao i Njujork na zasedanje SB, izrazio je zadovoljstvo tekstom Nacrta izveštaja Ban Ki Muna koji je primio juče po podne. On kaže da Srbija očekuje da Savet bezbednosti podrži i usvoji izveštaj Ban Ki Muna, u okviru kojeg se nalazi dogovoreni plan od šest tačaka.

Portparol američkog Stejt departmenta Šon Mekormak upitan da li deli zabrinutost kosovskih Albanaca da će „revidirani plan misije EU, koji je Brisel predložio u UN, ugroziti suverenitet Kosova“, juče je odgovorio da „niko ne vraća sat unazad“ i da je „Kosovo suverena država“.

 

 

Unmik ubuduće izveštava i posmatra

Portparol Unmika Aleksandar Ivanko je izjavio da će ta misija nastaviti da deluje i posle razmeštanja Euleksa. On je istakao da će se ona ubuduće baviti političkim izveštavanjem sa terena i monitoringom. Ban Ki Mun je, kako izveštavaju agencije, većdao instrukcije osoblju svetske organizacije da se pripremi za predaju nadležnosti Euleksu. Policija, carinska služba i sudije u srpskim enklavama na Kosovu biće pod jurisdikcijom UN , dok će u delovima u kojima žive Albanci biti nadležan Euleks. Planirano je da posle izveštaja generalnog sekretara, Savet bezbednosti predsedničkim saopštenjem usvoji preporuke Ban Ki Muna, što bi značilo „zeleno svetlo“ za raspoređivanje Euleksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari