– Ujedinjeni regioni Srbije i Socijaldemokratska partija Srbije ubedljivo su pobedile zahvaljujući tome što su imale najjaču izbornu listu, na čelu s Blagojem Spasovskim. Sada osećamo ogromnu odgovornost.

Lično obećavam da ću uložiti puno napora i energije da pomognem građanima Bora da u narednim godinama dobiju bolji kvalitet života, da mladi prestanu da se iseljavaju i da mogu u svojoj sredini da dođu do zaposlenja – kazao je Mlađan Dinkić, lider URS, na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom SDPS Rasimom Ljajićem. Njih dvojica su, posle pobede na vanrednim lokalnim izborima u Boru, održanim u nedelju, obećali formiranje „odgovorne, radne i demokratske“ vlasti.

Prema preliminaranim rezultatima Opštinske izborne komisije, koalicija URS i SDPS osvojila je 23, 7 odsto glasova, druga je lista „Za Evropski Bor“ u kojoj su bile DS, SPO, VDS i DHSS sa osvojenih 18 odsto glasova. Treća je koalicija SNS, Nove Srbije, Pokreta socijalista i dve vlaške grupe građana koja je dobila poverenje 17 odsto birača. Sledi koalicija SPS-PUPS-JS sa osvojenih 12 odsto, kao i LDP i lista „Jedinstveni za Bor“ (VDSS-Romska partija) sa po šest odsto glasova birača.áPrema najnovijim podacima izborne komisije, DSSáje ostala ispod cenzusa sa osvojenihá497 odsto glasova, kao i SRS za koju je glasalo 4,4 odsto građana. Izbori će biti ponovljeni na dva biračka mesta, tako da je moguć ulazak u lokalni parlament i stranke Vojislava Koštunice.

Mlađan Dinkić i Rasim Ljajić ocenili su pred novinarima da je izborni rezultat u Boru pokazao da su prvi put u Srbiji pobedile male, socijalno-ekonomske i životne teme, umesto visoke politike.

– Preuzećemo punu odgovornost za vođenje politike u Boru. Očekujemo da s koalicionim partnerima iz republičke vlade napravimo jaku lokalnu vlast koja će omogućiti bolji život građanima – poručio je Dinkić i ocenio da su građani prepoznali nastojanja URS i SDPS na davanju većih ovlašćenja lokalnim liderima.

Na pitanje da li je njegova koalicija bila u prednosti nad drugim strankama, jer je kao ministar potpisao ugovor o izgradnji Topionice, a što je uspeh čitave Vlade, Dinkić je odgovorio da bi Topionica bila izgrađena bez obzira na izbore, ali da činjenica da se taj projekat realizuje pred izbore „jeste pomogla“.

– Mi smo zbog toga ponosni i mislim da sve stranke treba da se trude da reše konkretne probleme građana i na taj način dobiju njihovu podršku ľ rekao je Dinkić.

S druge strane, Srpska napredna stranka zatražila je juče od državnih organa da u roku od 48 sati uhapse „sve počinioce izborne prevare u Boru“, a u protivnom će podneti krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića i odgovornih lica.á

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vućić je na konferenciji za novinare pokazao pismo s navodnim logom naprednjaka, u kojem se od glasača zahteva da zbog troškova SNS u kampanji uplate 1.860 dinara ili drugi iznos, na uplatnici s potpisom Tomislava Nikolića i adresom stranke u Beogradu i izmišljenim brojem žiro računa.

Milan Nikolić, politički analitičar, u izjavi za Danas podseća da su lokalni izbori specifični i da se na osnovu rezultata na njima ne može procenjivati kakve će rezultate stranke postizati na republičkom nivou.

– Bor je specifičan po tome što je velika većina njegovih građana zavisi od borskog basena. Iako nemamo precizne pokazatelje na osnovu kojih su Borani glasali baš za stranku Mlađana Dinkića, verovatno je da su na umu imali Kragujevac i ono što je Dinkić tamo uradio. Pretpostavljam da su stanovnici Bora pomislili da će Dinkić dovesti velikog stranog investitora za njihov basen – navodi Nikolić.

Na pitanje da li je Dinkić svoju ministarsku poziciju iskoristio u izborne svrhe i da li se to može tumačiti kao neka vrsta zloupotrebe položaja, Nikolić odgovara da svaki političar, koji dobro radi svoj posao, ima pravo da izađe pred građane i traži njihovu podršku.

– Ne bih rekao da je to zloupotreba položaja, i ne treba sve gledati crno-belo. Ovo je široki ôsivi domenö u kojem su ljudi na pozicijama u vlasti i koji to koriste. To je potpuno legitimno, kao što je i legitimno da stranke iz opozicije koriste socijalne i ekonomske nevolje građana tražeći da glasaju za njih, a uz to im obećavaju mnoge stvari – zaključuje Milan Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari