Izjava ministra finansija i privrede i predsednika URS Mlađana Dinkića da „prepušta resor privrede na odgovornost naprednjacima“ uvredila je Srpsku naprednu stranku, saznaje Danas od izvora u vrhu SNS.

Naš sagovornik dodaje da SNS nije želela razdvajanje tog resora kako bi postavila nekog ministra iz svojih redova, odnosno „nije želela fotelju“ već bolje funkcionisanje resora finansija i privrede. To je, između ostalog, bila jedna od tema sastanka lidera vladajuće koalicije koji je počeo juče po podne i trajao nekoliko sati.

Na jučerašnjem sastanku, koji nije završen do zaključenja ovog izdanja Danasa, trebalo je da se odlučuje o tome da li će URS ostati u sastavu ove vlade ili ne, ali i, kako nezvanično saznajemo, o tome da li će premijer Dačić podneti ostavku na mestu ministra unutrašnjih poslova. Prema nezvaničnim saznanjima, nakon što je Aleksandar Vučić dao ostavku na mestu ministra odbrane i nakon što je Dinkić prihvatio da podeli resor koji vodi, očekuje se i od lidera socijalista da povuče sličan potez.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je juče pre sastanka sa partnerima da hitno treba završiti priču o rekonstrukciji vlade i okrenuti se zapošljavanju Srbije. On je rekao da je URS uradio sve što su koalicioni partneri od njih tražili, podržao je temeljnu rekonstrukciju vlade, ali je dodao „da mu je priče o tome više preko glave i da se treba okrenuti zapošljavanju Srbije“.

Na pitanje da li očekuje da na sastanku koalicioni partneri prihvate njegov predlog da nastavi da vodi finansije, a da privredu prepusti nekom iz SNS, Dinkić je napomenuo da je to u stvari bio njihov, a ne njegov predlog. „Personalna rešenja u podeli Ministarstva finansija i privrede predložili su moji koalicioni partneri, a ja sam samo prihvatio“, rekao je Dinkić.

Zamenik šefa poslaničkog kluba SNS Zoran Babić rekao je juče za Danas pre sastanka lidera koalicije da očekuje odgovornost svih koalicionih partnera kao što su naprednjaci i Aleksandar Vučić pokazali donoseći hrabre odluke prošle sedmice. Prema njegovim rečima, najjači rezultati Vlade za prethodnih godinu dana bili su borba protiv korupcije, potpisivanje Briselskog sporazuma i početak pregovora sa EU, dok je najslabije polje finansija i privrede. Na pitanje Danasa da li to znači da URS više neće biti u Vladi Srbije, Babić nije želeo da „prejudicira bilo kakva rešenja“.

On je istakao i da Ivica Dačić treba da sledi primer Aleksandra Vučića i odrekne se funkcije ministra unutrašnjih poslova. „Ako je Vučić rekao da ne može da obavlja funkcije prvog potpredsednika Vlade i ministra odbrane i da ostvari rezultate koje očekuje, onda sam siguran i da bi premijer trebalo da prođe tim putem“, ukazao je Babić dodavši da smo u ovom trenutku mnogo bliži rekonstrukciji vlade nego novim izborima.

Povodom rekonstrukcije juče tokom dana oglasile su se i opozicione stranke, koje su istakle da su Srbiji potrebni novi izbori. DS je zatražila da se zbog situacije „koja je teška i za državu i za privredu i za narod“ odmah odustane od rekonstrukcije vlade i da se raspišu vanredni izbori.

„Nastavak ove lakrdije ne vodi Srbiju ka EU nego ka jednopartijskom režimu koji se gradi na apsolutnoj vlasti jednog čoveka. A to nije dobro, bez obzira kako se taj čovek zvao“, navodi se u saopštenju DS.

I DSS smatra da rekonstrukcija vlade neće dovesti do efikasnih rezultata uporedivši je sa promenom figura, a ne taktike u šahovskoj partiji koja će se završiti matom po kabinet premijera. Rekonstrukcija vlade ne može imati efikasan rezultat, jer se ne zasniva na planu već na „kupovini vremena“, kako bi se ispunili uslovi Zapada vezani za „briselski sporazum“ i Srbija otpočela u januaru pregovore sa EU, rekao je juče potpredsednik DSS Slobodan Samardžić.

O pomoćnicima za desetak dana

Funkcioner SNS Zoran Babić kaže za Danas da će ova stranka za sedam do deset dana na sednici Glavnog odbora razmatrati i kome će se od drugih funkcionera iz redova naprednjaka – pomoćnika ministara, državnih sekretara i direktora preduzeća, „zahvaliti na saradnji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari