Mlađan Dinkić, predsednik G17 Plus, izjavio je juče da napušta pregovore o formiranju nove vlade. Dinkić je istakao i da ne zna da li se vode pregovori o formiranju vlade između DS i DSS jer je G17 Plus prekinula sve kontakte s DSS. On je, ipak , ostavio mogućnost da učestvuje u novoj vladi samo ako se pre toga postigne kompromis da se smeni Tomislav Nikolić.

Mlađan Dinkić, predsednik G17 Plus, izjavio je juče da napušta pregovore o formiranju nove vlade. Dinkić je istakao i da ne zna da li se vode pregovori o formiranju vlade između DS i DSS jer je G17 Plus prekinula sve kontakte s DSS. On je, ipak , ostavio mogućnost da učestvuje u novoj vladi samo ako se pre toga postigne kompromis da se smeni Tomislav Nikolić. Prema njegovim rečima poslanici te stranke neće učestvovati u radu Skupštine jer, kako je naveo, neće da daje legitimitet „radikalskoj Skupštini“.
Dinkić je na stranačkoj konferenciji za novinare naglasio da je on do poslednjeg momenta pokušavao da spreči izbor Nikolića i da je uoči glasanja pozvao Tadića i Koštunicu da se glasanje odloži i da ponovo razgovaraju. Prema njegovim rečima Tadić je to prihvatio, ali Koštunica nije odgovorio na poziv.

Stranke pozvane da predlože mandatara

Beograd – Predsednik Republike Srbije Boris Tadić uputio je juče pisma zameniku predsednika SRS Tomislavu Nikoliću, predsednicima DSS, NS i SPS Vojislavu Koštunici, Velimiru Iliću i Ivici Dačiću u kojima se navodi da poslaničke grupe u narodnoj skupštini, uprkos približavanju roka do kojeg se mora formirati vlada ili se Skupština raspušta, nisu predložile kandidate za mandatara.

„U međuvremenu, izbor predsednika Narodne skupštine pokazao je da je uspostavljena skupštinska većina koju čine poslanici SRS, koalicije DSS/NS i SPS. Ukoliko ovako formirana skupštinska većina ima i zajedničkog kandidata za predsednika Vlade molim Vas da me o tome obavestite do petka 11. maja 2007. godine, pre nego što Narodnoj skupštini konačno predložim kandidata za predsednika Vlade, ili donesem ukaz o raspuštanju Narodne skupštine i raspisivanju izbora za narodne poslanike“, kaže se u pismima predsednika Tadića

Komentarišući to što su poslanici DSS podržali izbor radikala na čelu Skupštine, on je rekao da ima utisak da je to inat DSS, ali da će vreme pokazati da li se možda radi o trajnijoj saradnji sa SRS.
– Koštunica mi je u razgovorima dosad 100 puta rekao da neće ići s radikalima, a sada je slagao. Mogu da se nadam da će se kod Koštunice pojaviti državnička odgovornost prema narodu – rekao je Dinkić.
Prema njegovim rečima u slučaju novih izbora za G17 Plus prihvatljive su i opcije da idu u koaliciji s DS, kao i da samostalno idu na izbore. Na pitanje da li zna kada će nova Skupština usvojiti budžet za 2007, Dinkić je rekao da je čuo da se planira da ove nedelje budžet bude predložen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari