Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić rekao je juče da će se ta stranka suprotstaviti bilo kome ko traži da se zaustavi put Srbije ka Evropskoj uniji. Na sednici Glavnog odbora G17 plus Dinkić je rekao da „ubrzani put Srbije ka EU nema alternativu“ i da 70 odsto građana podržava članstvo Srbije u toj organizaciji.
Uz ocenu da se u delu javnosti postavlja „lažna dilema“ da li treba potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, Dinkić je istakao da pitanja rešavanja statusa Kosova i evropske integracije treba potpuno odvojiti. „Ako bi u slučaju nepovoljnog rešenja status Kosova naša odluka bila fatalistička, mi pucamo sami sebi u nogu“, rekao je Dinkić. On je kazao da su politačari u Srbiji ljuti, jer neke zemlje EU ne razumeju borbu za očuvanje suvereniteta i integriteta zemlje, ali da „to nije razlog da kažemo da nećemo u EU“. „Neki koji su frustrirani nepravdom koja se u ovom trenutku sprema povodom statusa Kosova reaguju iracionalno“, rekao Dinkić i dodao da Srbija ne sme da odustane od EU.
Lider G17 plus je ponovio da će ta stranka podržati Borisa Tadića na predsedničkin izborima 20. januara 2008, jer je on „najbolji kandidat u izbornoj trci“. Dinkić je rekao da je naložio Glavnom odboru da napravi „plan aktivne podrške“ predsedničkoj kampanji Tadića. On je ocenio da interes građana predstavljaju mir, sigurnost i bolji životni standard i istakao da je Srbija mala evropska zemlja koja je prinuđena na saradnju sa svima sa kojima ostvaruje interes. „Vezivanje za jednu stranu je političko samoubistvo koje bi dovelo do nestanka nacionalnog identiteta“, rekao je Dinkić. On je dodao da Srbija ne sme ponoviti greške prethodnih generacija političara zbog kojih Srbija nije članica EU. „Svima koji razmišljaju da prihvate jednostranu nezavisnost Kosova treba staviti do znanja da se Srbija nikada neće pomiriti s tim“, rekao je Dinkić.