DINKIĆ: NASTAVAK S 1. STRANE
Juče nismo uspeli da iz G17 plus dobijemo odgovor na pitanje da li je ta stranka postavila uslov lideru DS Borisu Tadiću da Suzana Grubješić postane predsednica Narodne skupštine, kao su pojedini mediji objavili.
Aleksandar Čotrić, predsednik Izvršnog odbora SPO, za Danas kaže da je otvorena mogućnost da SPO možda dobije ministarstvo kulture, ali da to nije sigurno jer pregovori s SPS-om nisu počeli.

DINKIĆ: NASTAVAK S 1. STRANE
Juče nismo uspeli da iz G17 plus dobijemo odgovor na pitanje da li je ta stranka postavila uslov lideru DS Borisu Tadiću da Suzana Grubješić postane predsednica Narodne skupštine, kao su pojedini mediji objavili.
Aleksandar Čotrić, predsednik Izvršnog odbora SPO, za Danas kaže da je otvorena mogućnost da SPO možda dobije ministarstvo kulture, ali da to nije sigurno jer pregovori s SPS-om nisu počeli. On kaže da će se SPO izjasniti o tome da li će u vladi učestvovati direktno, odnosno da li će imati resor. Ne vidi sebe na mestu ministra i želi da se posveti poslaničkim obavezama.

Protest ispred Skupštine grada Beograda

– Performansom pod sloganom „Odmori Alimpiću da odmori Beograd“ želeli smo još jednom da apelujemo na Zorana Alimpića da dozvoli da se što pre zakonski konstituiše gradski parlament – rekla je nakon jučerašnjeg protesta mladih radikala, „narodnjaka“ i socijalista Branislava Marinković, sekretarka Saveta za sport i omladinu Srpske radikalne stranke. Omladina SRS-a, DSS-a i koalicije oko SPS-a izvela je protest (na fotografiji) s ciljem da „pošalju jasnu i nedvosmislenu poruku Zoranu Alimpiću da ode na odmor i omogući da se pre 14. jula na miran i demokratski način formira gradska vlast.“ Mladi radikali, „narodnjaci“ i socijalisti ušli su u zgradu gradskog parlamenta da bi, „Alimpiću poručili da udobnost fotelje zameni odmorom i da konačno ode sa vlasti u Beogradu.“ Zato su mu na prijavnici gradske skupštine ostavili šlauf, gumene lopte i prospekte turističkih agencija kako bi lakše i što brže mogao da odabere neko mesto za odmor. Ovo je jedna u nizu akcija koju su omladinci tih stranka organizovali nakon što su predstavnici SRS-a, DSS-NS i koalicije okupljene oko SPS-a potpisali koalicioni sporazum o formiranju gradske vlasti.

Balint Pastor, funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara, za Danas kaže da postoji ponuda da mađarska koalicija dobije mesto ministra poljoprivrede, ali da zvanični pregovori sa SPS-om nisu počeli. On nije mogao da kaže ko je u Mađarskoj koaliciji predviđen za ministra poljoprivrede.

Socijalisti u poseti Socijalističkoj radničkoj partiji Španije

Predsednik SPS-a Ivica Dačić otišao je juče u dvodnevnu posetu Socijalističkoj radničkoj partiji Španije, na poziv njenog generalnog sekretara, španskog premijera Hose Luisa Zapatera. Dačić je u telefonskoj izjavi agenciji Beta rekao da će razgovarati sa Zapaterom, najvišim rukovodstvom partije i ministrom inostranih poslova Španije Mihelom Anhelom Moratinosom o razvoju odnosa dveju partija. U delegaciji SPS-a, koja je otišla u Madrid, nalaze se i Žarko Obradović i Milutin Mrkonjić.

– Očekujemo da se najpre DS i SPS dogovore i načine prvi korak, a zatim će se u pregovore uključiti i manjinske liste. Još ne razmišljamo o resorima. Zainteresovani smo za dogovor u paketu, odnosno formiranje koalicije na svim nivoima – rekao je Pastor.
Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina mogla bi da dobije ministra za ravnomerni regionalni razvoj, dok bi Rasim Ljajić ostao na mestu ministra za socijalnu politiku.
Iz uskog kruga saradnika bivšeg predsednika Narodne skupštine Olivera Dulića saznajemo da postoji realna mogućnost da Dulić postane ministar za evropske integracije.
Da je gotovo izvesno da će pregovori SPS-a, radikala i „narodnjaka“ biti uskoro gotovi, iako lider SPS-a Ivica Dačić to uporno negira, ukazuje i jučerašnja izjava funkcionera DSS-a Zorana Lončara, koji je rekao da DSS više ne namerava da pravi vladu s „nepouzdanim partnerima“ i da SPS-u više neće biti potreban izgovor za koaliciju sa DS-om.
Lončar je u izjavi, koju prenose elektronski mediji, rekao da se očekuje da će početkom sledeće sedmice Predsedništvo DSS-a zauzeti stav i doneti odluku o sudbini pregovora sa SPS.
– SPS u pregovorima za formiranje vlade igra duplu igru i danju javno s nama pregovora, a noću sa drugom stranom. Sve upućuje na to da SPS traži neki izgovor koji bi mu poslužio za pravljenje koalicije sa strankama oko DS – rekao je Lončar.
On je naveo da su za donošenje takve odluke dovoljne činjenice da DSS i SPS različito vide suštinska pitanja o Kosovu i evropskim integracijama.
Portparol DSS-a Andreja Mladenović kazao je da ćutanje i neodgovaranje koalicije oko SPS-a na analize DSS može da bude neki odgovor i dodao da će vrlo brzo biti jasno kakav će taj odgovor i biti.
– Ukoliko ne može da se postigne saglasnost o pravnoj analizi i ako ne mogu da iznesu svoje argumente i predloge, kako da u državnom i nacionalnom interesu donesemo zajednički stav i vodimo politiku u vezi s tim pitanjem, mi onda nema dalje o čemu da razgovaramo – kazao je Mladenović.
Funkcioneri DS su i dalje za pregovore sa SPS-om koji bi podrazumevali dogovor oko republičke i lokalne vlasti. Međutim, funkcioner SPS Aleksandar Antić izjavio je juče da pregovori na republičkom nivou ne mogu da utiču na već formiranu koaliciju s radikalima i „narodnjačkim“ blokom u Beogradu.
– Nema razloga da se ti pregovori dovode u vezu. Kada je je konstituisanje gradske vlasti u pitanju, pregovori su okončani, imamo koalicioni sporazum i nadam se da je svima jasno da smo spremni da zajedno formiramo vlast. Sad samo čekamo da Zoran Alimpić promeni svoju odluku i održi sednicu skupštine grada u nekom normalnijem vremenu od 14. jula – kazao je Antić novinarima.
Na pitanje šta ukoliko SPS bude uslovljena da raskine koaliciju na gradskom nivou radi formiranja republičke vlade, Antić je odgovorio da ne vidi da je bilo ko u prilici da bilo čime uslovljava SPS. On je istakao da nije ni u interesu SPS-a da se prekine dogovorena gradska koalicija s obzirom na to da je, kako je naveo, DS proteklih osam godina vladala na nekvalitetan način.
– Interes SPS-a i građana Beograda ne može da bude da mi s njima formiramo gradsku vladu i ovaj način ponašanja Alimpića govori o tome da tu nema dodirnih tačaka i neke perspektive u našim odnosima – dodao je funkcioner SPS.
On je kazao da na gradskom nivou potpuno može da se isključi mogućnost formiranja koalicije s Liberalno-demokratskom partijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari