Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte o saradnji Srbije s tim sudom razgovaraće danas u Madridu s ministrom spoljnih poslova Španije Migelom Anhelom Moratinosom. Del Ponte će o saradnji Srbije s Tribunalom razgovarati i 15. februara u Rimu sa šefom italijanske diplomatije Masimom D’Alemom, najavljeno je juče u Hagu.
Glavna tužiteljka je prošle nedelje najavila diplomatsku inicijativu da bi zemlje EU uverila da je neophodno da prekid pregovora s Beogradom o stabilizaciji i povezivanju sa EU ostane na snazi sve dok Srbija u potpunosti ne bude sarađivala s Tribunalom. Španija i Italija se zalažu da se pregovori o stabilizaciji i povezivanju sa Srbijom nastave, ali da se potpisivanje sporazuma o tome uslovi hapšenjem i izručenjem u Hag generala Ratka Mladića i preostalih optuženih koji su još na slobodi.
Na redovnom brifingu za novinare juče predstavnica tužiteljke Olga Kavran najavila je učešće Karle del Ponte na regionalnoj konferenciji o istini o ratovima u bivšoj Jugoslaviji i o suđenjima za ratne zločine. Na konferenciju 8. februara u Zagrebu Karla del Ponte dolazi s predsednikom Tribunala Faustom Pokarom.