Direktor agencije ne može da bude funkcioner političke stranke 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković (arhiva)

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su većinom glasova izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi i državnoj upravi kojima se postiže bolja primena instituta neposredne demokratije i veće uključivanje javnosti, kao i efikasniji rad opština i gradova.

Građani će, uključivanjem u postupak pripreme investicionog dela budžeta lokalne samouprave imati mogućnost da kažu šta da se gradi, a javnost će biti uključena u sam postupak pripreme zakona, strateških i drugih dokumenta.

Važna novina je da će pet odsto ukupnog broja građana sa biračkim pravom biti dovoljno da se pokrene građanska inicijativa. Zakonom je predviđeno i da je minimalan rok za sazivanje sednice Skupštine opštine odnosno Skupštine grada 24 časa čime se sprečava zloupotreba ovlašćenja u pogledu neprimerenog roka za sazivanje sednica skupština, što omogućava njihov bolji rad, a broj lokalnih funkcionera zavisiće od broja stanovnika opštine ili grada. Izmenama zakona uređuje se i položaj mesnih zajednica u težnji da one budu mesto gde će se prepoznati problemi i razgovarati o potrebama građana.
Opštine i gradovi se podstiču na saradnju i zajedničko obavljanje poslova poput komunalnih i inspekcijskih.

Poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o državnoj upravi kojima se uređuje međuopštinska saradnja kada opštine u obavljanju poverenih poslova nisu u mogućnosti da te poslove samostalno izvršavaju. Zakon, između ostalog, propisuje i da su organi državne uprave dužni da obezbede uslove za učešće javnosti u toku pripreme nacrta zakona, drugih propisa i akata. Ministarstva i posebne organizacije dužni su da obaveste javnost na svojoj internet stranici i portalu E-uprave o otpočinjanju izrade nacrta zakona, pri čemu objavljuju i osnovne informacije o planiranim rešenjima koja će biti predložena.

Poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama kojima se propisuje uspostavljanje Registra matičnih knjiga, a sve matične knjige će se voditi u elektronskom i papirnom obliku. Upis u matičnu knjigu u papirnom obliku matičar overava svojim potpisom, a upis u matičnu knjigu u elektronskom obliku matičar digitalno potpisuje kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, čime se taj upis smatra zaključenim, navodi se u Zakonu. U matičnu knjigu rođenih moći će da se upiše podatak o nacionalnoj pripadnosti na zahtev roditelja i na osnovu njihove zajedničke izjave.

Izmenama Zakona uvedena je mogućnost evidentiranja promene pola u matičnu knjigu rođenih na osnovu potvrde zdravstvene ustanove. Matične knjige koje vode diplomatsko-konzularna predstavništva biće sastavni deo Registra matičnih knjiga.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, kojima su jasnije definisana ovlašćenja nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Izmenama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina predviđena je pozitivna diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina u pogledu zapošljavanja, a, kako je navela vlada, težnja je se sa ovom aktivnošću nastavi do postizanja odgovarajuće zastupljenosti zaposlenih u javnom sektoru na svim nivoima teritorijalne organizacije.
Poslanici su usvojili i izmene zakona o javnim agencijama i o platama u javnim agencijama i drugim organizacijama, koje je osnovala Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalnih samouprava.

U javnim agencijama će biti uspostavljen obavezni javni konkurs pri zapošljavanju i provera znanja kandidata u cilju profesionalizacije i odabira najboljih kadrova, predviđeno je izmenama Zakona o javnim agencijama koje je usvojila Skupština Srbije. Poslanici su usvojili i Zakon o platama u javnim agencijama koje osniva Srbija, Autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, a koji utvrđuje način postepenog prilagođavanja plata u javnim agencijama sa platama državnih službenika. U pogledu naknade troškova i drugih primanja izjednačavaju se prava zaposlenih u javnim agencijama sa pravima državnih službenika kako bi se i konačno postigao cilj reforme, odnosno ista plata za isti rad u javnom sektoru. Izmene Zakona o javnim agencijama treba da omoguće jačanje stručnosti članova upravnog odbora agencije i njenog direktora, pa se propisuje da se oni imenuju na te funkcije sa ograničenim trajanjem i brojem mandata uz uslov da imaju devet, odnosno pet godina radnog iskustva iz oblasti rada agencije.

Direktor agencije ne može da bude funkcioner političke stranke, a da novim rešenjima biće uspostavljena bolja kontrola i raspored prihoda. Višak prihoda može biti usmeren ili na razvoj agencije ili se vraća u budžet Srbije, tako da se višak prihoda ne sme više koristiti na netransparentno uvećanje plata pojedinaca. Predložena rešenja treba da uspostave mehanizam za sprečavanje sukoba interesa zaposlenih.

Kada je reč o novom zakonu o platama u javnim agencijama, one će se usklađivati sa Zakonom o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i platama drugih zaposlenih u javnom sektoru i biće napušten režim utvrđivanja zarada na osnovu elemenata iz Zakona o radu. Pravila za određivanje plata zaposlenih u javnim agencijama određena su sistemskim zakonom o platama, a njihova razrada u predloženom zakonu podrazumeva da osnovica za obračun plata ne može biti veća od osnovice koju će utvrđivati Skupština Srbije u Zakonu o budžetu za svaku budžetsku godinu.

Primenom propisanog sistema merila za svrstavanje radnih mesta u platne grupe i platne razrede odrediće se koficijenti posla kojima će se izraziti njihova vrednost i uporedivost sa vrednostima drugih poslova u javnom sektoru, a cilj je da se dođe do ujednačavanja vrednosti poslova sa drugim delovima javnog sektora koji podležu jedinstvenom uređenju plata. Biće uvažena i specifičnost obavljanja određenih poslova u ovom delu javnog sektora koji se na tržištu mogu vrednovati znatno više, čime mogu uticati na nedostatak stručnog kadra, tako što se propisuje mogućnost uvođenja korektivnog koeficijenta i veće plate za te kadrove.

Poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, a prema tim propisima poslanici nacionalnih manjina moći će da se u parlamnentu Srbije obraćaju na svom jeziku ,dok će nazivi naselja sa 15 odsto pripadnika nacionalnih manjina biti ispisana na jeziku dotične nacionalne manjine .

Sazvana nova sednica

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković za četvrtak je sazvala novu vanrednu sednicu na čijem dnevnom redu je , između ostalog, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, Zakona o osnovnim pravima boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova koji je podnela Vlada Srbije. Poslanici će raspravljati i o predlogu zakona o ratnim memorijalima, pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o zapošljavanju stranaca i uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, koje je podnela Vlada Srbije. Biće razmotreno i nekoliko sporazuzma, kao i razrešenje i imenovanje nekoliko članova RIK-a. koje je predložila SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari