Direktor službe Stejt departmenta: Srbija i Kosovo ne bi trebalo da prokockaju priliku 1Foto: Tviter/ Federika Mogerini

Kosovo i Srbija ne bi trebalo da prokockaju priliku koja se ukazala imenovanjem najpre Metjua Palmera za specijalnog predstavnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan, a potom i Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika američke administracije za dijalog između između dve strane.

To navodi Dejvid Kostelancik direktor službe Stejt departmenta za Južnu i Centralnu Evropu u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

On je naglasio da će dvojica američkih zvaničnika zajedno raditi na rešavanju pitanja oživljanja blokiramog dijaloga , od čega zavisi proces evrointegracija i Kosova i Srbije, ali i ne isključuje mogućnost da će Vašington naredne godine organizovati konferenciju sa ciljem dolaska do rešenja

“I ambasador Grenel kao specijalni predstavnik predsednika SAD za ovo pitanje uz pomoć i podršku gospodina Metjua Palmera iz Stejt Departmenta, praktično su obojica angažovana po ovom pitanju. Blisko ćemo sarađivati sa EU, koja kao posrednik predvodi dijalog između Srbije i Kosova. Samo prisustvo razgovorima i diskusiji zavisiće od situacije, ali mogu vas uveriti da su i ambasador Grenel i gospodin Palmer posvećeni tome i da izdvajaju sve svoje vreme i energiju u rešavanju ovog pitanja, naveo je Kostelancik.

Na pitanje da li je moguća mirovna konferencija sledeće godine Kostelancik je odgovorio potvrdmo.

“ Takvu mogućnost pominjao je i predsednik Donal Tramp lično u pismu koje je poslao ranije ove godine liderima (obe zemlje). To jeste jedna mogućnost, ali za sada važna stvar je da počne dijalog i da dve zemlje ostvare napredak po pitanjima koja stoje između njih”, precizirao je.

On je naveo da su SAD tu da im pomognu .

“I kao što sam ranije izjavio, naše je viđenje da strane ne bi trebalo da prokockaju ovu priliku, ne bi trebalo da propuste ovu priliku i da bi trebalo da iskoriste to što je pažnja iskusnih profesionalaca posvećena ovom izazovu. Prvi korak je sam početak procesa, odnosno početak dijaloga, a zatim da dve strane počnu da razmenjuju stavove”, zaključio je sagovornik Radio Slobodna Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari