Direktor Tiršove nosilac liste SNS, Aja Jung druga 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Na čelu liste SNS-a za izbore u Beogradu biće nestranačka ličnost, direktor Univerzitetske dečje klinike „Tiršova“ Zoran Radojičić, rekao je predsednik Aleksandar Vučić u intervjuu na RTS.

Datum izbora je ostavio kao dilemu – ili 4. ili 11. marta. „Vrlo je moguće i ne isključujem mogućnost da on bude gradonačelnik“, rekao je Vučić.

Inače, Predsedništvo SNS je večeras zvanično usvojilo čitavu listu, a njen predsednik se u ovom razgovoru ograničio na isticanje nestranačkih imena sa nje.

Druga na listi biće istaknuta balerina Aja Jung, potom dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović, koordinatorka Sigurne kuće u Beogradu Vesna Stanojević, dr LJiljana Marković sa Filološkog fakulteta.

„Od sportista imamo i ‘grobare’ i ‘delije’, od Gorana Grbovića, Milana Gurovića. Na listi je i Jelena Nikolić – supruga rukometaša Petra Nenadića, tu je i Bojana Brešković Bojić, Slobodan Nakarada iz Muzeja savremene umetnosti“, rekao je predsednik dodajući da će na listi biti i Žika Nikolić i Branko Milićević Kockica i naglašavajući da „u prvih 20 ili 25 mislim da ima tri člana SNS-a“.

On je ponovio odranije poznati stav da će se na izborima za Beograd voditi „borba između prošlosti, onih koji su obavljali pljačkaške privatizacije“ i onih koji su Beograd razvili.

Vučić je ponovio i da smatra da su Siniša Mali, Goran Vesić, Andreja Mladenović veoma uspešni ljudi na čije je rezultate ponosan.

„Mislim da je Mali pokazao vanredne sposobnosti. On je smanjio obaveze Grada Beograda za 500 miliona evra, pokazao kako brzo može da se provede fiskalna konsolidacija“, dodao je Vučić, a na pitanje o budućim funkcijama sadašnjeg gradonačelnika rekao je da smatra da „Mali ima neke druge ambicije, ali da će uvek pomoći svojim građanima“.

Vučić je izjavio da će naprednjaci pokušati sami da odnesu pobedu.

“Mi se sada svi borimo za glasove i krenuli smo u kampanju sa nekih 30 odsto u kampanju i pokušaćemo da sami odnesemo pobedu. Ukoliko ne uspemo, mi imamo stranke sa kojima imamo dobru saradnju sa kojima ćemo moći da napravimo koaliciju“, precizirao je Vučić.

Zbog Amfilohija na ivici suza

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ga u Apelu za odbranu Kosova nije pogodilo to što su ga potpisali predstavnici Demokratske stranke Srbije i Dveri, ali jeste što je to uradio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i, posebno, episkop raško-prizrenski Teodosije, „ukoliko je to potpisao“.

Vučić je, u intervjuu Radioteleviziji Srbije, objasnio da ako neko zna šta je država uradila za Kosovo, onda to zna vladika Teodosije.

Da li je iko pomogao Kosovo kao onaj koga je Teodosije ne jednom hvalio, a slučajno se zove Aleksandar Vučić, rekao je predsednik Srbije.

Povodom optužbi mitropolita Amfilohija na njegov račun da će izdati Kosovo, Vučić je ocenio da je najbolji komentar dao patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, i zbog toga mu je „veoma zahvalan“ i bio na „ivici da suzu pusti“.

Neću da odgovaram mitropolitu Amfilohiju, jer neću da govorim loše o Crkvi, niti da doprinosim podelama, jer to nije dobro za naš narod, naglasio je Vučić.

Davanje koncesije na aerodrom kao najlepša pesma

Davanjem u koncesiju na 25 godina beogradskog aerodroma Srbija će u startu imati 501 milion evra, još 228 miliona od koncesione takse, dok će investicije biti 732 miliona, ukupno 1.468.000.000 evra, najavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ovo je za mene najlepša pesma koju mogu večeras da slušam i pevam, rekao je Vučić u intervjuu Radioteleviziji Srbije. On je ocenio da predstavnike opozicije, koji tvrde da je država sama mogla da upravlja aerodromom „Nikola Tesla“, demantuju podaci iz vremena dok su oni bili na vlasti.

Vučić je naveo da je od 2003. do 2012. godine aerodrom imao prosečan profit od 8,2 miliona evra godišnje i da je, ako bi se to zbrojilo za 25 godina, iznosilo nešto više od 200 miliona, a sad je u startu dobijen 501 milion za koncesiju.

Treba prvo da raskrstimo sa srpskim lažovima… oni bi milijardu i 60 miliona evra da stave u svoje džepove… Ne dam ti da otimaš od Srbije na način na koji si otimao ranije, poručio je Vučić.

Susret sa Trampom nemoguć

Reagujući na medijske nagoveštaje da će se u Davosu na Ekonomskom forumu možda sastati sa predsednikom SAD, Vučić je izjavio da nema ugovoren susret sa Donaldom Trampom i da je „to nemoguće“.

Ne mogu tamo da se guram, rekao je Vučić  i istakao da su SAD potrebne za Srbiju kao partner.

Sa Sjedinjenim Državama mora da se razgovara, iako ne postoje isti interesi, a postoje i razlike u stavovima oko Kosova i Bosne i Hercegovine, objasnio je Vučić.

On je rekao i da nema potvrdu vesti iz medija da će Brajan Hojt Ji biti ambasador SAD u Sarajevu, „a nešto je obavešteniji od naših novinara“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari