Ditman: Opasne izjave o promeni granica 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Sve izjave koje imaju za cilj menjanje granica na Balkanu opasne su i nisu korisne, Nemačka ih ne prihvata, to javno i kažemo i to je i pozicija Evropske unije, izjavio je ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.

Time je Ditman odgovario na pitanje Večernjih novosti kako gleda na izjave albanskog premijera Edija Rame, kosovskog predsednika Hašima Tačija i predsednika opštine Preševo Jonuza Muslijua o projektu Velike Albanije.

Ditman je rekao da pomirenje ostaje važan i značajan izazov u regionu, navodeći da je Srbija u tom pogledu pokrenula važne inicijative i da je Berlin vidi kao centralnu zemlju i faktor stabilnosti.
„Važno je da se sve strane verbalno deeskaliraju. Sada je trenutak da se krene dalje i da se spuste tenzije“, napomenuo je Ditman.

„Ponavljam, tačno je da određene izjave nisu bile korisne. EU je na njih reagovala. Ali, ukoliko se nastavi sa komentarisanjem komentara, ulazi se u beskrajnu spiralu, naveo je Ditman.  Izrazio je nadu da će dijalog Beograda i Prištne uskoro nastaviti, kao i da će se govoriti o otvorenim pitanjima medju kojima je formiranje Zajednice srpskih opština.

„Raduje me što je srpska strana veoma jasno izajvila da je opredeljena a se što pre nastavi dijalog o normalizaciji odnosa“, rekao je on.

 Upitan da li Nemačka podržava otvaranje novih poglavlja u pregovorima Srbije sa EU, Ditamn je izrazio nadu da će u junu biti otovrena dodatna poglavlja ukoliko budu ispunjeni uslovi za to.
„Važnije od otvaranja novih poglavlja je tranzicioni process u Srbiji. Srbija sprovodi reforme za svoje dobro, a ne radi Brisela. Od posebnog značaja je napredak u oblasti vlaavne prava, odnosno u poglavljiva 23 i 24, gde je EU zajedno sa Srbijom razradila akcione planove“, rekao je Ditman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari