Ditman: Srbija diktira tempo pristupanja EU 1Foto: twitter

Nemačka snažno podržava Srbiju u njenom strateškom cilju članstva u EU i za poslednje tri godine je mnogo postignuto na tom putu, a dodatni napor treba uložiti u oblasti vladavine prava i slobode medija i mišljenja, rekao je nemački ambasador Aksel Ditman koji će u julu posle tri godine u Beogradu, napustiti Srbiju.

Navodeći da je zadovoljan činjenicom da Srbija ima već 14 otvorenih poglavlja, Ditman je za „Politiku“ ocenio da je proces pristupanja EU veoma dinamičan proces, čiju brzinu i tempo Srbija sama zadaje.

„Ima nekoliko oblasti u kojima možemo da vidimo značajan napredak, naročito u oblasti ekonomskih reformi, a ima i nekoliko oblasti u kojima treba uložiti dodatnih napora. To su, pre svega, oblasti vladavine prava, slobode medija, slobode mišljenja. Na Srbiji je da diktira tempo u ovom procesu“, rekao je Ditman.

Na pitanje šta je problem sa slobodom mišljenja i medija u Srbiji, Ditman je rekao da pozdravlja činjenicu da će srpska vlada iznova započeti izradu medijske strategije, zajedno s predstavnicima medijskih udruženja.

„To je veoma bitno, kao i transparentnost vlasničke strukture i finansiranja medija. Veoma je važan rad nezavisnih tela, kao što je Regulatorno telo za elektronske medije. Značajan je i bezbednosni okvir za rad novinara i donošenje jasnih propisa za projektno finansiranje“, rekao je Ditman.

Za uverenje u velikom delu javnosti Srbije da evropski put najviše zavisi od rešavanja pitanja Kosova, Ditman je rekao da je to značajna tačka na putu u EU, ali ne i jedina.

„Centralne tačke na evropskom putu su vladavina prava i da se učini napredak u pravcu sveukupne normalizacije odnosa“, rekao je Ditman.

Upitan o najavama da bi na Baklanu mogli da budu izgrađeni kampovi za prihvat migranata, pa i u Srbiji, Ditman je kazao da njemu nije poznato da se u tom kontekstu razmatra Srbija.

„Nećemo donositi nikakve odluke i nećemo učiniti ništa a da ne sarađujemo u duhu poverenja sa našim partnerima u Srbiji, kao što smo to činili od samog početka“, rekao je Ditman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari