DJB: EU nastavlja da pruža bezrezervnu podršku autokratama na Balkanu 1Foto: DJB logo

Pokret Dosta je bilo ocenio je danas da zvaničnici u Briselu vrlo dobro znaju da Skupština Srbije odavno nije mesto na kome se vode debate i sprovode reforme, da je izborni proces potpuno izmanipulisan i obesmišljen te da je EU okrećući glavu na drugu stranu i praveći se da to ne vidi „pljunula u lice“ građanima koji protestuju protiv aktuelne vlasti u Srbiji.

U saopštenju upućenom povodom izjave portparolke u Evropskoj komisiji Maje Kocijančić da je parlament mesto gde treba da se raspravlja o važnim pitanjima, DJB navodi da parlament odavno nije mesto debate već mesto na kome se glasa na zvonce, gde se u jednu raspravu objedinjuje i do 90 tačaka dnevnog reda koje nemaju nikakve veze jedna s drugom, gde vladajuća koalicija više od godinu dana recituje besmislene amandmane hvalospeva Aleksandru Vučiću, uskraćujući opoziciji vreme za predlaganje nužnih promena loše sastavljenih predloga zakona.

Kako su dodali, to je mesto gde opozicioni poslanici trpe najstrašnije uvrede i šikaniranja dok poslanici vlasti iznose laži o njima, a da pri tome nemaju mogućnost da na njih odgovore jer im se stalno isključuje mikrofon, i gde se radi potpuno stihijski, bez propisanog godišnjeg plana rada i sastanaka kolegijuma.

„Skupština Srbije je, drugim rečima, forum u kome vladajuća koalicija sprovodi nasilje nad izbornom voljom građana, i u kome ni K od kontrolne funkcije izvršne vlasti ne postoji, jer poslanici vlasti poslušnički prihvataju sve predloge Vlade, koji su mahom samo prevedene EU direktive s engleskog jezika, bez bilo kakvog udubljivanja u materiju i promišljanja o problemima koje će tako usvojeni zakonski predlozi stvoriti građanima tokom primene u praksi“, ističu iz DJB.

Iz tog pokreta navode i da EU zvaničnici takođe vrlo dobro znaju da je izborni proces u Srbiji u potpunosti izmanipulisan i obesmišljen, počev od apsolutne kontrole medija, preko nesređenih biračkih spiskova, kapilarnih glasova, kupovine glasova novcem, paketima namirnica i besplatnim lekarskim pregledima u neuslovnim SNS prostorijama, pa sve do otvorenog zastrašivanja i ucena birača.

„Okrećući glavu na drugu stranu i praveći se da sve ovo ne vidi, EU je praktično pljunula u lice svim građanima koji već tri meseca širom Srbije protestuju zahtevajući stvaranje fer izbornih uslova i pozivajući poslanike opozicije da bojkotuju rad parlamenta i izbore do ispunjenja tih zahteva. EU je na ovaj način još jednom dala bezrezervnu podršku autokratskom vođenju Srbije i pokazala da je urušavanje demokratije u našoj državi ne samo ne brine, već uopšte i ne zanima“, navodi se u saopštenju.

Iz DJB navode da otvorena podrška autokratskom vođenju Srbije predstavlja još jednu potvrdu „ispravnosti DJB politike koja kaže da je EU projekta otišao u pogrešnom pravcu, pravcu bankarskog kolonijalnog globalizma, da Srbija treba da ga napusti i priključi se talasu suverenističkih evropskih pokreta“.

Oni navode da opozicija mora da donese odluku „da li će podviti rep i pratiti diktat EU, ili će poslati jasnu poruku građanima Evrope šta EU radi u Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari