DJB: Izveštaj o Kosovu liči na propagandni pamflet 1Foto: Dosta je bilo

Pokret Dosta je bilo (DJB) je danas ocenio da izveštaj o Kosovu ne sadrži „suštinski bitne podatke za bilo kakvu kvalitetnu raspravu“, da liči na „propagandni pamflet“ i poručio da će „bojkotovati propagandnu predstavu Srpske napredne stranke (SNS)“.

„Izveštaj navodi da se tokom proteklih sedam godina održalo 188 sastanaka između Beograda i Prištine, od čega 24 na najvišem nivou, ali informacija o sadržaju tih razgovora nema. Poslanici su kroz ovaj Izveštaj obavešteni i da je potpisano 45 sporazuma sa Prištinom, a da poslanici uopšte nisu imali priliku da ih vide niti su oni pokazani javnosti“, piše u sapoštenju DJB-a.

U sopštenju piše da je današnja rasprava u Narodnoj skupštini „već unapred obesmišljena“ i da predstavlja samo „još jedno urušavanje autoriteta tog najvišeg organa vlasti u zemlji“.

„Narodna skupština treba da raspravlja o svim predlozima za zaštitu nacionalnih interesa na Кosovu i da potom ovlasti predstavnike Srbije i da im da mandat i okvire unutar kojih mogu da razgovaraju s Prištinom o njima, a ne da služi isključivo za davanje legitimiteta delovanju autokratskog predsednika Srbije u okviru razgovora koje neovlašćeno već godinama vodi“, piše u saopštenju DJB-a.

DJB navodi da je Srbija dužna da donese Zakon o Kosovu i Metohiji koji će tu pokrajinu podvesti pod ustavno-pravni poredak Srbije.

„DJB je pripremio nacrt takvog zakona koji predstavlja presek Rezolucije 1244 i Ustava Srbije, a koji kao model uzima odnos Danske i Farskih ostrva“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari