DJB: Na korak od diktature 1Foto: Dosta je bilo

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) i Srbije je večeras oduzeo Narodnoj skupštini Ustavom definisanu nadležnost odlučivanja o uvođenju vanrednog stanja, ukazuje u saopštenju pokret Dosta je bilo (DJB).

Time je, prema stavu DJB, „praktično izvršio državni udar, uz otvoreno saučesništvo predsednice Vlade i predsednice Narodne Skupštine“. U saopštenju DJB ukazuje da je „Srbija na korak od diktature“ i podseća da se na „epidemije i pandemije odnosi Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama“.

Prema oceni DJB, „neshvatljivo je da predsednik SNS, predsednica Narodne skupštine i predsednica Vlade ne poznaju zakone, ne poštuju Ustav i zloupotrebljavaju svoj položaj, praktično suspendujući najviše zakonodavno telo“.

„Izgleda da je za predsednika SNS mnogo važnije pitanje kako odgoditi propale izbore od poštovanja Ustava i zakona Republike Srbije“, navodi DJB. „Predsednik SNS i Srbije protivustavno je preuzeo ingerencije Skupštine i proglasio da su odluke Vlade, čiji rad Skupština treba da kontroliše, iznad Ustava Srbije“, obrazlaže DJB. Uz podsećanje da je pre samo 10 dana predsednik SNS i Srbije raspisao parlamentarne izbore, DJB napominje da je posle toga Narodna skupština nastavila da zaseda i donosi zakone.

„To je pravdano završavanjem ‘neodložnih poslova’. Uvođenje vanrednog stanja, izgleda, za predsednika SNS i predsednicu Narodne skupštine, ne spada u kategoriju ‘neodložnih poslova'“, naglašava DJB. Prema proceni DJB, „narednih 48 sati će pokazati da li je namera predsednika SNS bila samo da se samopromoviše na RTS“ i da li će predsednica Narodne Skupštine poštovati Ustav i zakazati sednicu Skupštine koja će raspravljati o uvođenju vanrednog stanja.

U saopštenju DJB najavljuje da će se boriti protiv „kršenja Ustava, suspendovanja Narodne Skupštine i praktičnog uvođenja diktature pod plaštom opasnosti od virusa svim raspoloživim pravnim sredstvima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari