DJB: Pacijenti nezadovoljni zaštitom 1

Broj zdravstvenih radnika i lekara u opštinskim domovima zdravlja u Beogradu je svake godine sve manji zbog čega su i pacijenti i lekari nezadovoljni sistemom zdravstvene zaštite, saopštila je danas izborna lista „Dosta je bilo i Dveri – Da ovi odu, a da se oni ne vrate“.

Ova koalicija se zalaže za angažovanje dodatnog zdravstvenog osoblja i bolji sistem vrednovanja rada zdravstvenih radnika. Overu zdravstvenih knjižica treba ukinuti, jer je neustavno. Svakom građaninu mora biti omogućen osnovni paket zdravstvenih usluga.

„Za koju godinu neće imati ko da nas leči. Ni nas, ni našu decu. Sve je manje lekara. Odlaze u inostranstvo zbog ponižavajuće bedne plate i stresa. U ordinacijama nema ni flastera. Bolesni građani se svađaju sa nevidljivim kol centrom koji zakazuje pregled za pet dana. Novca ima i za novu opremu, i za zapošljavanje novih mladih lekara, ali mora da se prestane da se krade“, rekao je je Vojin Biljić, prvi na listi „Dosta je bilo i Dveri – Da ovi odu, a da se oni ne vrate“.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Batut, broj stalno zaposlenih zdravstvenih radnika u Beogradu je za dve godine, od kraja 2014. do kraja 2016. godine, smanjen za oko dva odsto, sa 24.191 na 23.686 ljudi. Broj doktora medicine je u istom periodu pao sa 6.008 na 5.880, navedeno je u saopštenju.

U domovima zdravlja je smanjenje lekara vrlo primetno. U Domu zdravlja Lazarevac ih je četiri manje, na Paliluli je broj doktora medicine smanjen sa 181 na 172, u Domu zdravlja Mladenovac Mladenovčane je na kraju 2016. lečilo njih 58 u poređenju sa 64 na kraju 2014.

Na Savskom vencu je osam lekara manje (pad sa 62 na 54), na Starom gradu čak 10 doktora manje jer ih je bilo 96 na kraju 2014. a dve godine kasnije 86. Primetno smanjenje doktora je i na Voždovcu gde je za dve godine, od njih 154 – ostalo 13 doktora manje da brinu o zdravlju Voždovčana., zaključuje Koalicija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari