DJB podneo Ustavnom sudu Srbije inicijativu za poništenje izbora 1Foto: Youtube/Printscreen

Pokret „Dosta je bilo“ (DJB) je saopštio da je danas Ustavnom sudu Srbije podneo inicijativu za poništenje izbora održanih 21. juna.

„S obzirom da je borba DJB borba s Republičkom izbornom komisijom (RIK) i Upravnim sudom do sada već rezultirala ogromnom količinom dokaza da su izbori pravno oboreni, te da RIK i Upravni sud pravnim nasiljem jednostavno odbijaju da to priznaju, DJB je pred Ustavnim sudom podneo žalbu zbog kršenja ljudskih prava, uz predlog da Ustavni sud poništi osporene akte“, saopštio je DJB.

DJB podseća da „nakon što je vlast na izborima 21. juna falsifikovanjem zapisnika pokušala da se dokopa tročetvrtinske većine u Narodnoj skupštini“, DJB ih je podnošenjem prigovora na 2.700 biračkih mesta u Srbiji omeo u „postizanju tog cilja“.

„Uvidom u džakove u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) narodni poslanici DJB ustanovili su da njihov sadržaj ne odgovara sadržaju propratnih zapisnika, nakon čega smo započeli borbu svim raspoloživim pravnim sredstvima da se falsifikovani rezultati izbora obore“, stoji u saopštenju.

Kako je navedeno, Ustavnom sudu je podneta i inicijativa DJB za ocenu ustavnosti „navrat-nanos“ izmenjenog Poslovnika o radu RIK-a, usled čega su „nekakvi e-mail nalozi, bez zakonski propisanog elektronskog potpisa, donosili rešenja o odbijanju 2.700 naših prigovora“.

„Ukoliko Ustavni sud odluči da ne odluči hitno po našem zahtevu ili eventualno ne samo ignoriše dosadašnje pravno nasilje RIK-a i Upravnog suda, već odluči da mu se priključi, DJB će zaštitu izborne volje građana zatražiti pred Evropskim sudom za ljudska prava“, upozorio je DJB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari