DJB: Političari ne treba da govore na protestima 1Foto: DJB logo

Pokret „Dosta je bilo“ (DJB) apelovao je danas na organizatore građanskih protesta da ne pozivaju političare da govore na tim skupovima već da pažljivo biraju govornike, vodeći računa da to budu ljudi od ugleda, koji uživaju poštovanje i koji nikada nisu ni na koji način učestvovali u zloupotrebi javnih resursa.

„DJB nikada neće biti na istoj listi sa ljudima koji su zloupotrebljavali javne resurse, partijski zapošljavali, potpisivali tajne ugovore, kontrolisali medije, glasali na zvonce. Koliko god neko prepisao delove programa DJB i predstavlja se kao borac protiv partokratije, mi im ne verujemo. To znači da nikada nećemo biti na istoj izbornoj listi sa Draganom Djilasom, Borisom Tadićem, Dušanom Petrovićem, Marinikom Tepić, čelnicima opština Šabac, Čajetina, Paraćin, Novi Beograd, Stari grad u kojima je ista vlast od 5. oktobra do danas. Možda su se promenili i shvatili koliko su pogrešili. DJB im ne veruje“, navodi se.

DJB je u saopštenju naveo da je stiglo dosta poziva da se Branka Stamenković i Saša Radulović obrate gradjanima na protestima širom Srbije, ali da se oni principijelno zalažu da se svi političari drže podalje od čela kolone i da se ne hvataju za mikrofon.

„Ukoliko se to desi, protesti će se osuti, a samim tim će nestati i preko potreban pritisak na štetočinsku vlast SNS-a da ispuni zahteve protesta za stvaranjem uslova za slobodne i fer izbore. Da bi protesti uspeli, protest mora da podrži većina gradjana, uključujući i one koji su na prethodnim izborima glasali za SNS“, naveo je taj pokret.

Oni su ocenili da protesti nisu prilika za promociju pojedinih političkih opcija i njihovih programa, bez obzira da li ih oni zovu „ugovor sa narodom“, već da su glavni cilj fer i slobodni izbori na kojima će gradjani birati između ponuđenih programa.

„Da bi se postigli fer i pošteni izbori, DJB je predložio četiri jasne tačke kako do njih doći – srediti biračke spiskove, uvesti kamere na sva biračka mesta da snimaju biračke kutije tokom glasanja i brojanja glasova, omogućiti nesmetan uvid u celokupan birački materijal nakon izbora i fer pristup medijima sa nacionalnom frekvencijom, pre svega RTS-u“, navodi se u saopštenju DJB.

DJB je naveo da je Srbiji potrebna ne samo promena vlasti, već i čitavog partokratskog sistema koji decenijama uništava zemlju.

„DJB od ovoga neće odustati. Sa štitom ili na njemu“, naveo je taj pokret u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari