DJB traži da sud poništi odluke RIK-a donete glasanjem mejlom 1Foto: Dosta je bilo (arhiva)

Pokret Dosta je bilo (DJB) podneo je Upravnom sudu žalbu zahtevajući da sud poništi sve odluke koje je Republička izborna komisija (RIK) donela na elektronskim sednicama na kojima se glasa mejlom, jer su ništavne i ne postoje.

DJB je naveo da je RIК 29. juna promenio Poslovnik o radu i uveo „takozvane ‘elektronske sednice’ koje potpuno onemogućavaju bilo kakvu raspravu ili uvid komisije u birački materijal pre donošenja konačne odluke, što je suprotno članu 32. Ustava Republike Srbije“.

„RIК je, takodje, propustio da čak i takav protivustavan, obesmišljeni, virtuelni ‘rad’ organizuje u skladu sa Zakonom o elektronskim potpisima, jer se ‘glasanje’ vrši sa i-mejl naloga koji nisu snabdeveni elektronskim potpisima. Ovako donete odluke su, stoga, pravno nevažeće, tačnije ne postoje“, naglasio je DJB.

U saopštenju, DJB je ocenio da je RIК nastavio da krši Zakon o izboru narodnih poslanika insistiranjem na donošenju novih rešenja o odbijanju prigovora tog pokreta i to na virtuelnim sednicama suprotno Zakonu o elektronskom potpisu.

Umesto kršenja zakona RIK je trebalo da proglasi izbore neuspelim i uputi predsedniku Srbije zahtev da odredi termin za njihovo ponavljanje, ocenio je DJB i podsetio da RIK nije u zakonskom roku 96 sati od završetka glasanja proglasila rezultate izbora, a Upravni sud već je poništio rešenja RIК-a o odbijanju 2.700 prigovora DJB-a.

„Neshvatljivo je da RIК i dalje istrajava na donošenju ogromnog broja pravno nevažećih rešenja u zakonski nedozvoljenom ponovljenom postupku ignorišući pravosnažnepresude Upravnog suda, i to na protivustavnim i nezakonitim elektronskim sednicama na kojima email-om glasaju lica za koja se ne može pouzdano uvrditi da su uopšte članovi RIК-a“, dodao je DJB.

DJB je najavio da će nastaviti da se „svim raspoloživim pravnim sredstvima bori da primora RIК da na kraju postupi po slovu zakona, proglasi izbore od 21. juna neuspelim i obustavi sve dalje izborne radnje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari