DJB: Upravni sud usvojio prvu od 2.700 žalbi pokreta Dosta je bilo 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Pokret Dosta je bilo (DJB) saopštio je da je Upravni sud danas usvojio prvu od njegovih 2.700 žalbi i poništio rešenje Republičke izborne komisije (RIK) Srbije o odbijanju prigovora kojim su tražili da RIK proveri sadržaj džakova i uporedi ih sa sadržajem pripadajućih zapisnika na 2.700 biračkih mesta u Srbiji na kojima su izbori održani 21. juna.

„Poslanici DJB, tokom uvida u izborni materijal iz četiri nasumično odabrana džaka u RIK-u su ustanovili da zapisnici ne odgovaraju sadržaju džakova, tj. da su falsifikovani, što je ozbiljno krivično delo“, naveo je DJB u saopštenju.

To je, kako su istakli, „uvek bilo na štetu liste ‘Suverenisti’ „, a u korist „satelitske opozicije vlasti“.

„Sledeći već ustanovljenu sudsku praksu u ovakvim situacijama sa prethodnih izbora, Upravni sud nije imao kud nego da reši u korist žalbi DJB. DJB očekuje da Upravni sud usvoji i sve preostale žalbe koje smo podneli“, piše u saopštenju.

Oni navode da je zabrinjavajuća mogućnost da je vlast na ovaj način „sebi kupila sedam dana“ da „prepakuje“ džakove, jer je „Tužilaštvo ostalo nemo“ na zahtev DJB da zaštiti izborni materijal od zloupotreba dok traje postupak.

„Za žaljenje je činjenica da niko od opozicionih predstavnika u RIK-u nije podržao ovih 2.700 prigovora DJB na sednici na kojoj su odbačeni, a za koje Upravni sud sada ustanovljava da su pravno osnovani“, kažu u DJB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari