DJB: Vlada plaćala lobiste u SAD 1Foto: Medija centar

Pokret „Dosta je bilo“ saopštio je danas da zahteva da se o strateškim ciljevima i eventualnom angažovanju lobista razgovara u institucijama i da se o donošenju spoljno političke strategije konačno pita Skupština Srbije.

Pokret zahteva i da Vlada zaustavi trošenje novca građana Srbije za nepoznate ciljeve koji nisu u opštem, nego u interesu poslovnih kombinacija i održanja na vlasti.
 
U saopštenju Pokreta DJB piše da se oko aktuelnog premijera Aleksandra Vučića okupljaju najskuplji lobisti i eksperti za komunikacije i marketinške strategije, počev od Tonija Blera, preko Franka Fratinija do Dominika Stros Kana, a informacije o lobiranju i ciljevima su sakrivenije nego ikad, kao i novac koji se troši na nepoznate ciljeve.
 
U interesu je javnosti da zna koji su ciljevi i kakva je spoljno-politička strategija potrebna Srbiji, ali i da se o tome odlučuje u institucijama, a ne u kabinetu premijera za nejasne ciljeve, navedeno je u saopštenju.
 
Pokret DJB navodi da su Vlada Srbije i kabinet premijera više puta u javnosti tvrdili da od 2012. godine, kada je na vlast došla SNS, ne plaćaju lobiste u Americi i Evropskoj uniji.
 
To se, međutim, više puta ispostavilo kao netačno.
 
Pokret DJB je po zahtevu za informacije od javnog značaja, od Ministarstva spoljnih poslova Srbije dobio informaciju da je i 2012. i 2013. godine Vlada plaćala lobiste u Americi, a među njima i poznatu lobističku firmu Podesta grupu, koja je radila za Miroslava Miškovića.
 
Prema informacijama iz Ministarstva spoljnih poslova, Vlada je u 2012. godini platila 952.010 dolara za usluge lobiranja firmama iz moćne Podesta grupe i „30 points strategies“ koja je i ranijih godina bila angažovana bez vidljivijeg rezultata.
 
Od te sume je čak 300.000 dolara otišlo za usluge „Roberti + White“, zastupnicima moćne Podesta grupe. 
 
Podesta grupa je, kako Pokret DJB ističe, jedna od tri najmoćnije lobi kompanije u Vašingtonu, bliska je Klintonovima i njihovom krilu Demokratske stranke.
 
Dok stariji brat Toni Podesta, lobira za svoje klijente poput Miškovića ili Vlade Srbije, drugi brat Džon Podesta, vodi predsedničku kampanju Hilari Klinton.
 
U svetu lobista važi nepisano pravilo da jedan lobista ne može istovremeno raditi za sukobljene strane, a upravo se to dogodilo sa angažovanjem Podesta grupe.
 
Postavlja se pitanje kakve zajedničke interese mogu imati Miroslav Mišković i Vlada Srbije ako angažuju istog čoveka i istu lobi kompaniju.
 
Da postoje mnogo dublje veze premijera i SNS sa porodicom Klinton pokazuje i najnoviji poziv za premijera da govori na plenarnoj sednici Fondacije Klintonovih.
 
Hilari Klinton je došla na čelo Stejt Departmenta 2009. godine. Upravo te godine je i tek formirani SNS, koji početkom 2009.godine nije imao ni dinar prihoda iz budžeta, počeo izgradnju svoje političke organizacije, za šta su bila potrebna značajna sredstva, a izvor je do danas ostao nepoznat javnosti u Srbiji.
 
Novinari su otkrili i da je za Vladu Srbije 2014. Godine lobiranje radila velika marketinška agencija „Bell Potinger“ iz Londona, ali je ostala dobro čuvana tajna ko je i koliko plaćao njihovo lobiranje, piše u saopštenju Pokreta DJB.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari