Đilas: Bujošević po servilnosti preuzima titulu Vučeliću 1Foto: Fonet Nenad Đorđević

Nosilac liste „Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju!“ i kandidata za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas, ocenio je kao „sramno“ pismo koje je uređivački kolegijum RTS uputio Evropskoj uniji emitera (EBU).

„Gomila besmislica, poluistina i laži verovatno su razlog da sramno pismo Evropskoj uniji emitera (EBU) potpiše i pošalje ‘kolegijum RTS’, umesto onih koji snose odgovornost za uređivačku politiku Javnog servisa, a to su Dragan Bujošević, direktor RTS-a, ili Vladimir Vuletić, predsednik Upravnog odbora“, naveo je Đilas u saopštenju, prenosi  N1.

Đilas ocenjuje da je „uvredljivo za građane Srbije da na dokumentovanu kritiku o favorizovanju vladajuće stranke, kroz takozvanu ‘funkcionersku kampanju’ koja je zakonom zabranjena, u pismu RTS odgovori ‘argumentom’ da je to rezultat ‘pojačane državničke aktivnosti’ u predizbornom periodu“.

„Uređivački kolegijum, međutim, ne navodi o kakvim se ‘državničkim aktivnostima’ Siniše Malog i Gorana Vesića, kao i ostalih kandidata Srpske napredne stranke, radi“, navodi Đilas.

Kako navodi N1, prema njegovim rečima, još grotesknije deluje da, pravdajući svoju uređivačku politiku iz 2018. godine, „urednički kolegijum“ se osvrće na 2004. i vreme predsedničkih izbora.

„Kada sam, navodno, kao direktor Narodne kancelarije, prekršio izbornu tišinu!? Kao krunski dokaz, u pismu se navodi da nisam imao primedbi na izveštavanje RTS o predsedničkim izborima, održanim prošle godine. Sramno je da se pritom prećutkuje da se u to vreme nisam bavio politikom niti sam bio član neke političke stranke, pa nisam ni mogao da ocenjujem izveštavanje RTS“, saopštio je Đilas.

On dodaje da bi se „do u beskraj moglo nabrajati besmislice iz ovog pisma, ali dovoljno je to što kao potvrdu svoje ‘objektivnosti’, RTS nudi poređenje sa televizijskim emiterima poput TV Pink ili TV Happy“.

„Svrstavajući se u takvo društvo, RTS je samo potvrdio da su navodi iz mog pisma Evropskoj federaciji tačni, u šta nažalost gledaoci u Srbiji mogu svakodnevno da se uvere. U vreme vladavine Slobodana Miloševića sam kod tadašnjeg direktora Milorada Vučelića, koji je bio simbol programskog ulagivanja diktatoru, imao na RTS veću minutažu kao student u jednom pojavljivanju, nego danas kao kandidat na lokalnim izborima u Beogradu. Dragan Bujošević po servilnosti prema predsedniku Srbije preti da preuzme titulu Vučeliću“, zaključio je Đilas.

U saopštenju se navodi i da će EBU, nakon izbora, biti dostavljeni precizni podaci „koji će pokazati pravu sliku Javnog servisa kao propagandnog mehanizma vladajuće stranke“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari