Đilas: Doktor Mali falsifikuje javne podatke o zaduživanju 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Na sajtu ministarstva na čijem čelu piše da se Srbija zadužila za dodatnih milijardu evra samo od početka godine, što ukupno čini devet milijardi evra duga od početka vlasti Srpske napredne stranke.

Predsednik stranke Sloboda i pravda poručio je danas ministru finansija – Doktore ekonomskih nauka, kako je moguće da se hvalite da smo smanjili javni dug i da ne uzimamo skupe kredite, a budžetom za 2020. ste predvideli 111 milijardi dinara za kamate, dok smo 2011. godine, kada smo bili pred navodnim bankrotstvom, za kamate plaćali 40 milijardi dinara? Da li ste svesni da samo za kamate izdvajamo skoro 50 odsto svih neto zarada koje se isplaćuju iz budžeta? Kako je moguće da smo tada za prateće troškove zaduživanja plaćali 290 miliona dinara, a da u 2020. planiramo da za to nekome isplatimo čak 11 milijardi dinara?!“, upitao je Đilas u saopštenju.
On je dodao da je budžetom za 2020. godinu predvidjeno da država potpiše nove zajmove i garancije vredne 8,6 milijardi evra, od čega najmanje šest milijardi bez tendera, za projekte na kojima će graditi i zaraditi stranci.

– Neodgovornim zaduživanjem zemlje osiromašujete buduće generacije, svakom stanovniku ove zemlje natovarićete 3.000 evra duga i nikakvo veštačko povećanje plata u jednom mesecu nas neće spasiti od siromaštva. Zato odmah podnesite ostavku i na miru pišite novi doktorat, poručio je Đilas ministru Siniši Malom.