Foto: Arhiva

„Sad mogu da potpišem i da garantujem celom svojom imovinom, da ćemo sve one stvari koje zavise isključivo od nas, a ne od Republike, uraditi u prvih 12 meseci naše vlasti“, poručio je Đilas, kada je objavio da će ući u trku na predstojećim izborima u Beogradu. S obzirom na to da u javnosti važi za bogatog čoveka, pogledali smo šta on to ima od imovine kojom garantuje svoja izborna obećanja, a koju je prijavio nadležnim organima.

Kako piše na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije u registru o imovini i prihodima funkcionera, Đilas je u poslednjem izveštaju, predatom u januaru 2016, naveo da kao odbornik Skupštine grada mesečno prima 10.000 dinara od aprila 2014. Od nepokretne imovine ima dva trosobna stana i dve garaže stečene kupovinom, odnosno ugovorom o zajmu. Jedan stan je veličine 90 kvadrata, a drugi 105,9 kvadrata. Obe garaže su od po 11 kvadratnih metara. Ima auto BMNj iz 2007. otplaćen lizingom, a i depozite i štedne uloge u bankama i drugim finansijskim organizacijama u zemlji i inostranstvu. Vlasnik je 25 odsto akcija Multikom grupe doo u nominalnoj vrednosti od 56.139.881 dinara.

Đilas izveštaj o imovini Agenciji predaje od 2010. Te 2010. primao je platu kao gradonačelnik od oko 98.000 dinara, imao je jedan stan od 90 kvadrata, i osim BMNj imao je auto SAAB iz 2003. kao i 28 odsto akcija „MDI INTERNATIONAL“ iz Praga. Od 2012. plata gradonačelnika mu se povećava na  nešto manje od 125.000 i daje je u humanitarne svrhe, a od 2013. više nije vlasnik akcija firme iz Praga, a nema ni auto SAAB. Od aprila do oktobra 2014. prima novac kao narodni poslanik i to 30.354 dinara i kao odbornik Skupštine grada Beograda najpre 17.000 dinara, a zatim 10.000 dinara.

Politički konsultant Demostata Boban Stojanović za Danas kaže da je Đilasovo garantovanje imovinom vid njegovog odgovora na optužbe koje godinama slušamo od strane vladajućih partija, da je pokrao budžet, da je žuti tajkun i slično.

– Odnosno, on je spreman da svoju imovinu „založi“ za ono što je obećao. A to je donekle i jednostavno s obzirom da je obećao vraćanje programa i politika koje je on već sprovodio dok je bio gradonačelnik. Sa te strane ima potpuno čistu poziciju da garantuje i svojom imovinom jer zna da su ti programi mogući i ostvarivi. S druge strane, to jeste i dobar odgovor na napade i kritike koje dolaze sa pozicije vlasti na to da se vraća u politiku kako bi se „okoristio“. Tako da to vidim i kao odgovor na napade vlasti i kao garanciju da će vratiti programe koje je i do sada sprovodio – navodi Stojanović.