Đilas: Ne vraćam se u politiku 1Foto: FoNet

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Dragan Đilas izjavio je za N1 da smatra Srbiju košarkaškom velesilom i da se savez radom i rezultatima izborio da dobija najviše novca od države.

Đilas je rekao i da je odlasku sa čela KSS razmišljao i pre Olimpijskih igara.

„Jedan olimpijski ciklus je završen. Pet i po godina sam na tom mestu i biću dok se ne izabere novi predsednik, ali smatram da kad napravite uspeh i postavite temelje, da onda treba da dođe neko novi, sa novom energijom koji će da postavi nove ciljeve“, rekao je Đilas.

On je dodao da posebno treba raditi sa mlađim kategorijama jer tu već počinjemo da zaostajemo za nekim evropskim zemljama.

„Mi smo košarkaška velesila – dame su prve u Evropi i treće na OI, momci drugi na svetu i OI. Ključ uspeha je kvalitet, atmosfera u ekipi, spremnost da pomognete kolegi, da gledate pozitivno, da verujete…“, objasnio je predsednik KSS.

Posebno je istakao selektore ženske i muške reprezentacije, Marinu Maljković i Aleksandra Đorđevića.

Izjavio je i da s Aleksandrom Vučićem nije imao nikakvih problema kao predsednik KSS.

„Čak sam imao i podršku države koja je jasna. Izborili smo se radom i rezultatima da dobijamo najviše para od države kad su savezi u pitanju“, navodi on.

Đilas kaže da, kad je reč o nacionalnim savezima i Olimpijskom komitetu, Srbija izdvaja velika sredstva.

„Velika sredstava, imajući u vidu naš standard i bruto domaći proizvod (BDP). Problemi u srpskom sportu počinju nanivou lokalnih samouprava gde se, neki kažu, čak 80 odsto izdvaja za fudbal, a onda nema za atletiku, tekvondo, košarku… i nama se tu klubovi gase“, smatra Đilas.

Kako tvrdi, na nacionalnom nivou tih problema nema.

Smatra da problem postoji kad je reč o klubovima u Srbiji i da se izjava vaterpoliste Andrije Prlainovića nakon finala OI odnosila upravo na klubove.

„Vaterpolisti osvajaju sve moguće medalje, ali se klubovi gase. Crvena zvezda je bila prvak Evrope, a danas jedva postoji. Partizan grca, Kragujevac se maltene ugasio. Mora se naći rešenje, da lokalne samouprave shvate da na fudbal ne može da ide 80 odsto, mora da se odvoji novac za vaterpolo, tekvodno, streljaštvo, rvanje, atletiku, veslanje…“, rekao je Đilas.

Prema njegovim rečima, privatizacija klubova u sportu mora u jednom trenutku da se dogodi, s tim što savezi ne smeju da budu privatni, ali klubovi to moraju da postanu.

Đilas je rekao da ne razmišlja o aktivnom bavljenju politikom.

„Izašao sam iz toga. Iako, nikad ne reci nikad. Imam privatnu firmu, ušao sam u to da se bavim poljoprivredom. Košarka je bila hobi i ogromna ljubav. Energija koju sam tamo trošio nije bila mala, ostaću uz košarku na neki način“, kaže Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari