„S obzirom da ste u današnjem (13. 12. 2011) izdanju Vašeg lista na naslovnoj strani objavili tekst pod naslovom „Đilas tražio smenu Jeremića“, koji ne odgovara istini, molim vas da objavite sledeći demanti:



Netačno je da sam kao zamenik predsednika Demokratske stranke, na u nedelju održanom Glavnom odboru, tražio smenu ministra inostranih poslova Vuka Jeremića zbog toga što Srbija nije dobila status kandidata.


Tačno je da smatram, i to sam i u nedelju izneo pred članstvom, da je stav Nemačke i još nekih zemalja nepravedan i da je prema Srbiji zauzet nekorektan stav ako se u obzir uzmu svi koraci koje je država preduzela. Odgovornost za nedobijanje statusa kandidata nije samo na Srbiji, ali smo istovremeni mi ti koji svakako treba da preispitamo šta smo još eventualno mogli da uradimo da do kandidature dođemo.

U tom kontekstu sam postavio pitanje odgovornosti nas samih, a onda i dva najodgovornija, resorna ministarstva – Ministarstva inostranih poslova i Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Nije mi jasno zašto se i na koji način pojavljuju ovakvi tekstovi i kome oni mogu da posluže osim za dezinformisanje javnosti, tj. vaših čitalaca. Da ne govorim o tome da ove, kao i bilo koje druge navode možete u svako doba da proverite kod mene ili kod nekog od mojih najbližih saradnika.“

Dragan Đilas, zamenik predsednika Demokratske stranke

DANAS ANKETA: Šta mislite o zahtevu Dragana Đilasa za odgovornost Vuka Jeremića?

Dragan Todorović

potpredsednik Srpske radikalne stranke

To su obračuni među klanovima u DS. Jedan od tih klanova predvodi Đilas i očigledno je da je u sukobu s liderom stranke, a ne s Jeremićem, jer ovaj njegov zahtev je zapravo uperen protiv Tadića. Poznato je da je Jeremić samo Tadićev izvođač radova. Iako je Đilas u godinama u kojima ne mora da žuri, on je na neki način istakao kandidaturu za budućeg predsednika DS i Republike.

Velimir Ilić

predsednik Nove Srbije

Podržavam stav Dragana Đilasa da je Vuk Jeremić odgovoran, ali to je problem DS, a ne moj. Odgovornost je mnogo šira od ministra spoljnih poslova. Snose je i premijer Mirko Cvetković, ministar za KiM Goran Bogdanović, pregovarački tim na čijem je čelu Borislav Stefanović… A, na kraju, možda najveću odgovornost ima predsednik Srbije Boris Tadić.

Željko Ivanji

narodni poslanik Ujedinjenih regiona Srbije

Kada bi u Srbiji važio princip odgovornosti, svakako da ne bismo dolazili u poziciju da ovako procenjujemo nečiji rad. Božidar Đelić, koji je podneo ostavku, dobar je primer posvećenosti cilju, a ne funkciji. Tema Kosova je u Srbiji uvek bila primamljiva za političare, ali za članstvo u EU je potrebno da osim želje imate i znanje i iskustvo. To pogotovo važi u međunarodnim odnosima.

Bojan Đurić

narodni poslanik Liberalno-demokratske partije

DS je godinama kalkulisala i svesno popularisala Jeremića kao ministra „na steroidima“, oštrog rečnika i svađalačkih manira. To je posledica njihove odluke da vode politiku „i Kosovo i EU“. Davno je Jeremić trebalo da ode, ali to se neće desiti ni sada, pogotovo nakon Tadićeve zakletve da ostaje na politici „crvenih linija“. To je normalno u situaciji kada sve brže šminkaju i promovišu naprednjake kao partnere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari