Đilas predlaže da on bude menadžer Saveza za Srbiju 1Foto:DS

Savez za Srbiju koji namerava da okupi bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas trebao bi da počne sa radom 9. maja a njegov menadžer bio bi upravo Đilas.

To piše između ostalog u novom predlogu koji je on poslao koalicionom partnerima sa beogradskih izbora PSG, Narodnoj stranci, Levici Srbije i sindikatu Sloga.

Naš list je imao uvid u revidirani Đilasov predlog u kojem se navodi da Savez za Srbiju počinje sa radom
na dan pobede nad fašizmom, kada je i prvo zasedanje Skupštine grada Beograda gde će biti formiran odbornički klub pod tim imenom.

U predlogu piše da “formiranje Saveza za Srbiju predstavlja ujedinjenje svih onih istinskih opozicionih organizacija koje svojim učešćem u Savezu povećavaju šanse za pobedu i promenu ne samo vlasti, nego i sistema u Srbiji”.

Kako je Danas ranije pisao Đilas je izmenio deo svog prvog predloga u kojem se navodi da članice saveza treba da zamrznu svoje delovanje i pojedinačne interese, te je sada napisao da stranke zadržavaju svoje organe i strukture, pravo na sopstveni razvoj, ali u ključnim segmentima politike nastupaju sinhronizovano i u dogovoru.

Đilas predlaže i organe saveza. I to Skupštinu, Predsedništvo saveza, u kojem će se na mestu predsedavajućeg na mesečnom nivou rotirati članovi predsedništva, zatim  menadžera saveza koji organizuje rad i ne može biti član druge političke organizacije osim Saveza. Na tom mestu Đilas vidi sebe. Uz menadžera tu je i generalni sekretar kao prvi operativac Saveza, koji koordinira delegiranim operativcima članica i sprovodi odluke predsedništva i menadžera. Tu ulogu je Đilas namenio Ljubanu Paniću sa kojim je blisko saradjivao u protekloj izbornoj kampanji. Savez bi trebao da ima i programski savet.

Savez je, kako Đilas predvidja, otvoren za političke stranke, pokrete, organizacije, grupe građana, sindikate i pojedince.

Podsetimo, posle završetka beogradskih izbora, Đilas je Saši Jankoviću i Vuku Jeremiću predložio savez koji bi bio aktivan na celoj teritoriji Srbije. Iako su oni naveli da je to dobra ideja ni Jankovic ni Jeremić nisu jasno javnosti rekli hoće li ući u njega ili ne. Nezvanično se od ljudi iz PSG i NS moglo čuti da Janković i Jeremić ne žele utapanje u Đilasov savez već jačanje sopstvenw političke organizacije.

Opštirnije u štampanom izdanju Danasa u ponedeljak 9. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari