Đilas šef odborničke grupe u Skupštini grada? 1

Dragan Đilas najverovatnije će biti šef odborničke grupe u Skupštini grada Beograda liste „Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju“, koja je na izborima u glavnom gradu osvojila 26 odborničkih mesta.

Kako su nam rekli izvori iz Đilasovog okruženja, to je najprirodnije i najlogičnije rešenje iako konačna odluka o tome još uvek nije doneta.

Narednih dana se, kako nam je rečeno, očekuje da se razreši dilema hoće li Vuk Jeremić i Saša Janković, koji su bili Đilasovi koalicioni partneri na izborima, imati svoje zasebne odborničke klubove ili ne. Prema rečima naših sagovornika, najverovatnije rešenje će biti to da se ide u dve ili tri kolone. Kako kažu naši sagovornici, Jeremić je gotovo definitivno odlučio da formira svoj odbornički klub, dok Janković još vaga. Kakva god odluka da bude, izvori Danasa tvrde da će saradnja klubova proizašlih sa Đilasove liste biti stalna i neupitna. Jedan od razloga zbog kojih se razmišlja o različitim klubovima je to što će se tako, kako kažu naši izvori, imati više vremena za govornicom.

Ukoliko ne dođe do nekih povlačenja sa liste, onda prema rezultatima izbora, Jeremićeva Narodna stranka u prvih 26 odbornika na listi ima sedam svojih odbornika, Janković iz redova svog Pokreta slobodnih građana ima osam članova gradskog parlamenta, a Đilas sedam. Levica Srbije, Borka Stefanovića, takođe članica koalicije imaće dva odbornika, a sindikat Sloga Željka Veselinovića i Pokret za preokret Janka Veselinovića po jednog odbornika u prvih 26.

Đilasu je tokom kampanje deo javnosti ali i vlast zamerala to što četiri godine nije obavljao funkciju odbornika u Skupštini grada Beograda. To što bi mogao da bude šef odborničke grupe nagoveštava da će se ta praksa promeniti. On je tokom kampanje na pitanje Danasa može li biračima da garantujete da ce biti odbornik posle izbora, ako ne budete gradonačelnik, odgovorio da kada je reč o odborničkom mestu, nije tražio ništa za sebe već kako odluče njegovi koalicioni partneri.

– Mene funkcije ne zanimaju već da li mogu nešto da menjam, jer mi ko ne vidi klizimo u jedan od najtežih perioda u kojima niko ne veruje da u ovom gradu i zemlji postoji svetla budućnost – naveo je Đilas. O svom odlasku i povratku u politiku tada je rekao da je izašao iz politike verujući da neće morati više da se vraća, ali da mu stomak reaguje na sve ove nepravde kako Beograd izgleda. „Da ne govorim o emocijama građana koji mi prilaze i koji mole da im vratim nadu da mogu da opet budu nasmejani u svom gradu. Pogledajte simbol SNS poslovanja je po nekoliko puta popravljanje istih ulica, a da opet sve puca i raspada se. Rušili su i devastirali ovaj grad. Zato se i stide Malog i Vesića i kriju ih na listi“, rekao je tada Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari