Dragan Đilas, zamenik predsednika Demokratske stranke i gradonačelnik Beograda, uputio je zahtev za što hitniji odlazak Vuka Jeremića s funkcije ministra spoljnih poslova Srbije i Gorana Bogdanovića sa mesta ministra za KiM, ali ta inicijativa, pokrenuta prekjuče u delu sednice Glavnog odbora DS zatvorenom za javnost, nije naišla na odobravanje predsednika Borisa Tadića, saznaje Danas.

Kako su našem listu preneli izvori sa sednice GO DS, održane u nedelju, 11. decembra u Sava centru, Đilas je izjavio da Jeremić treba odmah da podnese neopozivu ostavku ili da bude smenjen jer, kako je ocenio, Ministarstvo spoljnih poslova pod njegovim vođstvom nije ispunilo strateški cilj približavanja zemlje Evropskoj uniji. Diplomatija nije obavila svoj posao, a ministar nema kredibilitet i uticaj kod najuticajnijih članica EU, što je, tvrdi Đilas, jedan od glavnih razloga zbog kojih Srbija u petak, 9. decembra nije dobila status kandidata. Božidar Đelić ne treba da bude jedini koji je otišao s funkcije zbog kandidature, jer je Vuk Jeremić još odgovorniji, smatra drugi čovek DS Dragan Đilas. Sa sličnom argumentacijom doveden je u pitanje i ministarski položaj Gorana Bogdanovića.

Danasovi izvori navode da je ovu poruku beogradskog gradonačelnika na sednici GO podržao predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović, ali ne i predsednik Tadić. „Moramo biti jedan tim. Ne treba da radimo jedni drugima o glavi. Čvrsto sam protiv unutarstranačkih obračuna, a pogotovo sada pred izbore“, poručio je Tadić i naglasio da je kosovska politika, iza koje stoji DS, jedina moguća. Potpredsednik DS Dragan Šutanovac se ovog puta nije izjašnjavao, ali, prema saznanjima Danasa iz više izvora, on se već duže vreme, mimo javnosti, u najužem vrhu DS zalaže za promenu na čelu MSP.

Kako navode naši sagovornici, Đilas je na sednici GO oštro kritikovao i „ljude (potpredsednika DS) Dušana Petrovića“, uglavnom iz centralne Srbije, pri čemu se povela burna polemika, još žešća od one povodom Jeremića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari