Đilas: Vlast nema većinu u Beogradu 1

Izborna lista „Đilas-Beograd odlučuje-Srbija pobeđuje“ imala je danas
svoje prvo predstavljanje, a njen nosilac Dragan Đilas poručio je da biračima neće pričati o svojim protivnicima iz vlasti, nego da želi da šalje poruke šta sve hoće da se napravi u gradu u naredne četiri godine.

On je na sve koji ga podržavaju apelovao da, iako postoji strašna mržnja i agresija predstavnika vlasti prema svim koji misle drugačije, nikad ne uzvrate na isti način, niti da na ružnu reč, mržnju ili pretnju odgovore na isti način.

Đilas je poručio da sadašnja vlast nema većinu u Beogradu, što pokazuju sva istraživanja i da je zato posao liste koju predvodi da ubedi građane, posebno mlade da izađu na izbore i omoguće pobedu, kako bi iz Beograda krenule promene u celoj Srbiji.

Kako je objasnio, istraživanja brojnih agencija pokazuju da bi lista Srpske napredne stranke (SNS), uz izlaznost od 800.000 građana, osvojila 40 odsto glasova, što je nešto više od 300.000, i ako se dodaju koalicioni partneri, to je oko 400.000.

„To znači da smo mi ogromna većima, da je svaki treći građanin za vlast“, konstatovao je Đilas.

On je ukazao da je Srbija u poslednjih pet, šest godina nazadovala i strašno je oštećena i da je zato, posle po0bede opozicije u Beogradu potrebo menjati i Vladu i napraviti novu, koja će zemlju „dovesti u normalu“.

Prema Đilasovom mišljenju, premijer te Vlade trebalo bi da bude predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić, sudija Miodrag Majić ministar pravosuđa, Danica Popović ministarka finansija, a Marija Bogdanović ministarka prosvete.

„Moramo jednog dana da od ovog grada i zemlje napravimo dobro mesto za život“, rekao je Đilas, koji je svoju kandidaturu za gradonačelnika Beograda, posle povlačenja iz politike pre nekoliko godina, objasnio činjenicom da smo „došli u vreme kad je sramota ćutati“.

On je pozvao mlade da shvate da mogu da u jednom danu, jednim potezom, promeniti istoriju, i podsetio na slučaj učitelja Miladina Zarića koji je u oktobru 1944. godine sam izišao i presekao žice za detonaciju eksploziva kojim su Nemci nameravali srušiti stari Savski most.

Đilas je upozorio da sadašnja vlast sada hoće da sruši taj most, koji je podignut 1941. godine, i nije uništen 1944. kada je bio jedini, jer „smeta nekom šeiku“, pa se zato treba boriti da se on sačuva, a Goran Vesić i Siniša Mali, ako im se ne sviđa, „nek sagrade novi“.

Janković: Bitka za celu Srbiju

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković ocenio je da lokalni izbori 4. marta nisu samo bitka za Beograd, nego za celu Srbiju i pozvao sve koji su ga podržali u predsedničkoj kampanji da sad stanu u „zajednički front“ koji predvodi Đilas, jer „ovo nije momenat za pojedinačno nadigravanje“.

Jeremić: Sve dosadašnje greške se stavljaju u drugi plan

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je rekao da nije nikakva tajna da je među ljudima koji sada zajedno nastupaju bilo nesuglasica i oštrih reči i „nekih postupaka zbog kojih danas žale“, ali da se od sada sve te greške stavljaju u drugi plan.

Opisujući učinak vlasti, Jeremić je konstatovao da se Srbija nalazi pred „nesrećom i nepogodom razmera kakve odavno nismo videli u našoj zemlji“ i zato se tome treba suprostaviti, a
na Đilasovoj listi su ljudi od kojih svaki nosi kvalitet koji će biti potreban u budućnosti.

Poznati košarkaš i trener Dušan Ivković je ocenio da, iako Aleksandra Vučića i Srpsku naprednu stranku (SNS) predstavljaju kao „jakog protivnika“, on to nije i on se „upravo sprema da prizna poraz“. Ivković smatra da, stavljajući na listu cenjene Beograđane koji nisu pljačkaši, Vučić i SNS očajnički pokušavaju da prikriju svoju nemoć i to da nemaju kadrove.

„Mislim da im to neće proći. Ovo je siguran početak njihovog kraja i mislim da treba da počne od Beograda“, zaključio je on.

Koraks: Vlast hidra koja je pustila pipke na sve strane

Karikaturista Predrag Koraksić je, nazivajući vlast „hidrom koja je pustila pipke na sve strane“, rekao da je siguran da će ona morati na kraju da se savlada.

On je Đilasu i ostalima sa liste poručio da, iako ih podržava, kao što je i nekima drugima ranije pružao podršku, zadržava pravo da u trenutku kad mu se nešto ne svidi u njihovim postupcima, reaguje na svoj način i da zato vode računa o tome šta rade.

Na predstavljanju liste govorili su i Tijana Hegić, protiv kojih su podnete četiri prijave policije zbog organizovanja protesta, predsednici sindikata Sloga Željko Veselinović i Samostalnog sindikata PKB Beograd Milisav Đorđević, i bivši rektor Marija Bogdanović.

Govorili su i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, vojni pilot u penziji Mile Delić, koji je Vučiću vratio jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, kao i lider Pokreta za preoktret Janko Veselinović i Levice Srbije Borko Stefanović.

Posle konvencije, pristalice liste su, predvođene Đilasom, otišle u Gradski izbornu komisiju da predaju zvaničnu kandidaturu, koju je potpisima podržalo 104.000 građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari