Đukanović: Ako opozicija bude insistirala na izborima imaće ih 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Glavni odbor Srpske napredne stranke nije stavio tačku na odluku o tome da li će na proleće biti samo redovni lokalni izbori u Beogradu, ili će istovremeno biti održani i vanredni parlamentarni izbori u Srbiji, a posednju reč o tome će iupak dati lider naprednjaka i predsednik države Aleksandar Vučić, smatra deo opozicionih poslanika u Skupštini Srbije .

Vladimir Đukanović , poslanik SNS ne isključuje mogućnost održavanja parlamentarnih izbora ,ali samo ukoliko opozicija bude insistirala na vanrednim parlamentarnim izborima “Vlast im to može udovoljiti” .

“Prvo je opozicija tražila izbore, pa kad smo im nagovestili da ćemo možda da idemo na vanredne parlamentarne izbore, onda su kukali. Imali smo paradoksalnu situaciju da opozicija ubeđuje vlast da ima većinu i onda kad smo odlučili da ne bude vanrednih parlamentarnih izbora, kukaju što nema izbora”, rekao je Ðukanović.

Navodi da ne zna šta će se dogoditi ukoliko opozicija bude intenzivna u zahtevu da se ide na izbore.

“Nikad ne znate šta nosi dan, a šta nosi noć”, istakao je Ðukanović i dodao da će ta stranka imati ozbiljan tim za beogradske izbore, a na pitanje da li će aktuelni gradonačelnik Beograda Siniša Mali biti deo tog tima, Ðukanović odgovara da će o tome razgovarati u stranci i da bi on lično to voleo, jer je, kaže, Mali dosta uradio za prestonicu, od smanjenja dugova do izgradnje Beograda.

Đorđe Milićević , šef poslaničke grupe SPS rekao je juče novinarima u parlamnetu da se njegova stranka uvek zalagala za redovne izbore , ali odluku koalicionih partnera smatra racionalnom , jer ide u pravcu političke stabilnosti .

Aleksandra Jerkov, poslanica Demokratske stranke smatra de ja odluka GO praktično nevažna, jer to telo nije ni nadležno da odlučuje o izborima. Ona podseća da u Ustavu piše da nijedna stranka na sebe ne sme da preuzme funkciju države i da državu podredi sebi.

”Vučić će tu odluku promeniti ukoliko istraživanja javnog mnjenja pokažu da bi to možda doprinelo njegovoj stranci ili njemu lično”, istrakla je Jerekov . I šef poslaničke grupe SDS Marko Ðurišić ne veruje da je Glavni odbor SNS doneo konačnu odluku, navodeći da ne bi bilo prvi put da se promeni stav.
„Ne verujem zato što mislim da je Vučiću neophodno da raspiše parlamentarne izbore kako bi prikrio loš rezultat na beogradskim izborima, a i otežao opoziciji da napravi dobar rezultat“, rekao je Ðurišić i dodao da Vučić voli da održava tenziju, te da se politika svodi na obesmišljavanje institucija, što mu ide prilično uspešno.

„Verujem da ćemo do kraja godine, kada se recimo bude usvajao budžet, da imamo uzavrelu atmosferu u skupštini, kao i izbore u četiri opštine 24. decembra i da će posle toga Vučić promeniti mišljenje i zakazati parlamentarne izbore za mart“, rekao je Ðuriši, dok Zoran Živković, poslanik Nove stranke smatra da je „samo po sebi vic“ da je Glavni odbor SNS nešto odlučio, jer su, kako kaže, sve odluke „posledice noćnih mora ili ranog buđenja Aleksandra Vučića“.

„Da li je ovo gotovo? – Ko zna“, kaže Živković i poručuje da je ozbiljna opozicija uvek spremna za izbore.
Da “Vučiću ne treba ništa verovati” smatra i poslanik Dveri Boško Obradović , pojašnajvajući da je lider naprednjaka više puta pogazio svoju reč. a je već više puta „pogazio ono što je rekao“.

“Kleo se da se nikada neće smanjiti penzije u Srbiji, pa prvo što je uradio kada je postao premijer smanjio je penzije. Kleo se i da nikada neće biti predsednik Srbije…“, rekao je Obradović i dodao da SNS preti gubitak vlasti u Beogradu i da ta stranka teško da može da sačuva gradsku vlast čak ni sa Socijalističkom partijom Srbije i Srpskom radikalnom strankom koje su „blizu cenzusa“.

“To je jedan od razloga Vučića i SNS za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora istovremeno sa redovnim beogradskim”, zaključio je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari