Đukanović i Vučić neće ugroziti jedan drugog 1Foto: EPA/ ARMANDO BABANI (Arhiva)

Predsednici Crne Gore i Srbije, Milo Đukanović i Aleksandar Vučić, nalaze se u „kontrolisanom sukobu“, od kojeg i jedan i drugi gledaju da izvuku što veću korist, naročito imajući u vidu činjenicu da se bliže parlamentarni izbori u njihovim državama.

To kažu za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova, komentarišući odluku Đukanovića da posle dugotrajnog ćutanja pristane da govori za medije u Srbiji, odnosno da da intervju prorežimskoj agenciji Tanjug.

Kako tvrde diplomate, dvojica predsednika su „saveznici još iz vremena dok je Vučić bio u opoziciji i oni ništa neće uraditi da ugroze jedan drugoga“.

Naši sagovornici ističu da „upada u oči“ probran rečnik kojim je Đukanović govorio o Vučiću. „Predsednik Crne Gore naglasio je da neće biti povučen Zakon o slobodi veroispovesti, koji smeta zvaničnom Beogradu, ali je, istovremeno, napomenuo da razume zainteresovanost predsednika Vučića da isprati ostvarivanje prava građana srpske nacionalnosti u CG.

Takođe, znakovito je što je Đukanović ponovo pozvao Vučića da poseti Crnu Goru. Dakle, ne treba isključiti mogućnost da će Vučić posetiti Podgoricu, ali teško je poverovati da će se to desiti pre izbora u Srbiji“, kažu diplomate.

Pojedini izvori našeg lista uvereni su da će „pre ili kasnije“ biti pokrenut dijalog Đukanovića i Vučića o primeni Zakona o slobodi veroispovesti. U tom kontekstu, podsećaju da je crnogorski lider za Tanjug poručio da „vlada Crne Gore poziva SPC na razgovor kako sprovesti taj zakon“.

„U pojedinim trenucima stiče se utisak da će Vučić i Đukanović lakše postići dogovor o spornom zakonu nego što bi to učinila zvanična Podgorica sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem. Mitropolit Amfilohije ne krije da je u lošim odnosima sa predsednikom Srbije, a pošlo mu je za rukom da isposluje da Mitropolija preuzme proteste od Demokratskog fronta i pacifizira situaciju – protesti su mirni i bez ikakvih stranačkih obeležja. Indikativno je i što crnogorski premijer Duško Marković i njegovi ljudi, poput direktora crnogorske policije, stalno hvale Mitropoliju i zahvaljuju joj se na smirivanju tenzija. Time se ponovo pokreću tvrdnje da postoji sukob Đukanovićeve i Markovićeve struje unutar Demokratske partije socijalista“, naglašavaju sagovornici Danasa.

Diplomate tvrde i da „Đukanović i Vučić u podjednakoj meri smatraju mitropolita Amfilohija protivnikom.

„Vučić veruje da mitropolit radi na stvaranju autonomne crkve, sa vrlo labavim vezama sa Beogradom. Predsedniku Srbije je, s druge strane, lojalan srpski patrijarh Irinej zbog velikih donacija države SPC“, napominju oni.

Podsetimo, Vučić je posetio Podgoricu u novembru 2011, u pratnji tadašnjeg lidera Srpske napredne stranke, a potonjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Otkako je SNS došla na vlast u Srbiji, pre gotovo osam godina, Aleksandar Vučić nije boravio u službenoj poseti Crnoj Gori, dok je Milo Đukanović poslednji put zvanično posetio Beograd u decembru 2013, kada je bio na funkciji crnogorskog premijera i tom prilikom domaćin mu je bio tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić.

Vučić, tadašnji prvi potpredsednik Vlade, izjavio je da „sledi period dobrih odnosa Beograda i Podgorice“, naglasivši da je: „za nas je bilo jako važno što je Đukanović rekao Ujedinjenim Arapskim Emiratima nekoliko lepih reči o Srbiji – on je vrlo korektan i preporučio je nas za njihova ulaganja u namensku industriju Srbije“.

U diplomatskim krugovima se u aprilu prošle godine tvrdilo da se Vučić „upravo spremao“ da poseti Podgoricu, ali da je odustao od takvih planova jer su nemačka kancelarka Angela Merkel i Emanuel Makron „baš tada“ pozvali lidere „zapadnobalkanske šestorke“, uključujući Đukanovića, u Berlin na sastanak o odnosima u regionu.

Iako su izostale zvanične posete, Vučić i Đukanović se redovno susreću na međunarodnim forumima.

Između ostalog, na forumu GLOBSEC u Bratislavi, održanom pre nekoliko meseci, crnogorski predsednik ocenio je da je „od istorijske važnosti“ dijalog Srbije i Kosova, „to mogu da potvrdim kao dobronameran sused i kao neko ko je već 30 godina akter regionalne politike“.

Dvojica predsednika susrela su se i na samitu lidera Zapadnog Balkana posvećenog „malom Šengenu“ krajem decembra u Tirani. Za razliku od Srbije, Albanije i Severne Makedonije, Crna Gora se nije, makar za sada, priključila toj inicijativi.

Bez prava na novčanu nadoknadu

Diplomatski izvori Danasa objašnjavaju da Crna Gora nema prava na deo novca od prodaje bivših diplomatsko-konzularnih predstavništva iz vremena SFJR. Kako preciziraju, CG je „za to sama kriva jer nema prava na sukcesiju, na osnovu Ustavne povelje koju je potpisala“. „Po Ustavnoj povelji, onaj ko izlazi iz državne zajednice, a to je bila CG, ne polaže pravo ni na novac od nekadašnje imovine SFRJ“, navode diplomate.

Mediji: Isti šaptač – Beba Popović

„Vredi zapaziti da obojica šefova država posežu za uslugama istog spin-doktora: Vladimir Beba Popović ih obojicu godinama savetuje“, prenela je prošlog vikenda Švajcarska radio-televizija (SRF), govoreći o tenzijama na liniji Đukanović-Vučić. SRF naziva Popovića „šaptačem – opranim svim bojama i poznatim po rafiniranim manipulacijama javnim mnjenjem“. „Zapravo su i Aleksandar Vučić i Milo Đukanović poslednjih godina suočeni sa protestima protiv svoje autoritarne vladavine. Narod traži njihove ostavke, slobodne izbore, fer pravosuđe i okončanje korupcije. Crkvena svađa, dakle, obojici vlastodržaca dobro dođe“, navodi SRF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari