Đukanović: Kosovo je izgubljena bitka 1

Premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je ukupna atmosfera u odnosima sa Srbijom bitno unapređena i ocenio da priznanjem Kosova niko nije želeo da nanese štetu Srbiji, jer, kako je istakao, vlast u Srbiji mora da shvati da je Kosovo ranije izgubljena bitka.

Nije pretenciozno ako kažem da smo premijer Aleksandar Vučić i ja dali značajan doprinos našim odnosima i da danas sa zadovoljstvom možemo da kažemo da su oni u fazi vrlo intenzivnog oporavka, rekao je Đukanović za televiziju B92.

Prema njegovim rečima, niko u Crnoj Gori nije želeo da nanese štetu Srbiji priznanjem nezavisnosti Kosova.

Niko u Crnoj Gori, počev od donosilaca odluka, pa do svakog građanina, nije imao lošu nameru da priznanjem Kosova napravi neku štetu Srbiji, jer se šteta ne pravi onome ko vam je blizak, kazao je Đukanović.

Nije reč o tome, dodao je, već je to bila, a i dalje je, naša percepcija onoga što je potrebno učiniti na sređivanju stanja u regionu i stvaranju pretpostavki za uspostavljanje veće stabilnosti i obnovu poverenja, rekao je Đukanović.

Crnogorski premijer je istakao da je bivšem predsedniku Srbije Borisu Tadiću i premijeru Vučiću više puta rekao da je njegov utisak da Srbija u ovom trenutku nema privilegiju da rešava kosovski problem, već je u poziciji samo da primi fakture za izgubljenu bitku.

Ta bitka je, nažalost, izgubljena u prethodnim generacijama ljudi koji su donosili državno-političke odluke u Srbiji i zbog toga sam sugerisao Tadiću i Vučiću da zbog ranije izgubljene bitke ne orobljavaju ono što su realne razvojne šanse današnje i buduće Srbije, rekao je Đukanović.

Snaga uma jednog državnika, ocenio je premijer Crne Gore, očitava se u sposobnosti da pravilno percipira nešto što je realnost i, koliko god to teško bilo, da blagovremeno shvati da ne treba voditi bitke koje su već izgubljene.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, Đukanović je istakao da su novofomirane koalicije opozicije stvorene iz nužde, jer neke nemaju infrastrukturu, neke lidera, a neke ni ideju kako bi kreirale politiku.

Neke od tih partija nemaju partijsku infrastrukturu, druge nemaju lidera, treće nemaju ideju šta bi radile kada bi se eventualno dokopale prilike da kreiraju državnu politiku u Crnoj Gori. Onda su želeli da na neki način te svoje slabosti zakamufliraju u koaliciji, verovatno nespremni da se suoče sa onim što je precizan odnos građana prema njihovoj partijskoj političkoj ponudi, smatra Đukanović.

On je u intervjuu za televiziju B92 govorio i o sloganima opozicije koji su, poput onog Demokratskog fronta „Mi ili On“, isključivo usmereni protiv njega.

Đukanović smatra da je taj slogan pogrešan, ali u tome ne vidi problem.

Ako zlo vidite samo u aktuelnoj političkoj sceni Crne Gore i optužujete jednog čoveka, biće ipak da ste odlukom da se sukobite s tom politikom preko njega odabrali možda i najsnažnije uporište te politike i izabrali možda najzahtevniju metu. Nemam ništa protiv takvog njihovog izbora, uveren sam da je on pogrešan i da će nam pomoći da još ubedljivije trijumfujemo na ovim izborima, rekao je Đukanović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari