Đukanović: Najgore prođu udavače koje se nećkaju 1Foto: Miroslav Dragojević / Fonet-Aleksandar Levajković

Pokret Dosta je bilo zatražio je ovih dana da se broj potpredsednika Skupštine Srbije vrati na šest i da njihova poslanička grupa, četvrta po snazi, dobije jedno od tih šest mesta, „što joj pripada po svim pravilima parlamentarne demokratije“

 

 

Oni su zatražili i da se „SNS odrekne jednog od tri mesta koje je uzurpirala i od kojih je dva dala PUPS i SDPS“.

Komentarišući zahtev DJB Vladimir Đukanović, poslanik i član predsedništva Srpske napredne stranke, kaže za Danas da najgore prođu udavače koje se nećkaju. On podseća da je DJB Saše Radulovića učestvovao u dogovoru oko izbora potpredsednika parlamenta, ali ne i u izglasavanju dogovorenog, zbog čega kandidat DJB Jasmina Nikolić i nije izabrana.

„Pošto DJB nije hteo pruženu ruku i poštovanje dogovora i pošto su valjda mislili da mogu da ucenjuju i tvrde pazar, ostaje im samo da to nastave da rade i naredne četiri godine. Tako će svakako parlament moći samo na razglednici da vide“ , napominje Đukanović. Ništa manje oštar nije ovih dana bio ni šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, koji je objasnio da ako se bude birao sedmi potpredsednik Skupštine Srbije, to svakako neće biti kandidat Saše Radulovića. On tvrdi i da je to stvar političkih razgovora koji će biti vođeni, ali da će se tek videti da li će to mesto biti popunjavano i primećuje da Radulović menja stavove od danas do sutra.

„Aleksandru Martinoviću, šefu poslaničke grupe SNS, najmanje leži da priča o promeni tuđih stavova. Po običaju, ko o čemu, preletači pričaju o principima, iznose neistine i spinuju“, kažu za Danas u DJB. Podsećaju da je DJB od samog početka tražio da se u Skupštini Srbije poštuje volja birača i da, u skladu sa jačinom poslaničkog kluba DJB dobije mesto potpredsednika Skupštine.

Ističu i da je njihov kandidat Jasmina Nikolić, generalna sekretarka DJB, te da ni u jednom trenutku nisu promenili, ili odustali od tog zahteva, kako to žele da prikažu Martinović i naprednjaci.
„Poslanici DJB nisu glasali u Skupštini za povećanje broja potpredsedničkih mesta sa 6 na 7, niti su se ikada složili sa time. SNS i njihova većina glasaju i odlučuju o svemu, a onda pokušavaju da to predstave kao „uslugu“ nekom drugom. Svako dalje sprečavanje DJB da dobije potpredsedničko mesto je nasilje većine nad principima parlamentarne demokratije i izrugivanje građanima koji su glasali za DJB“, ističu u Radulovićevom pokretu.

Poslovnik o radu parlamenta Srbije ne propisuje koliko će potpredsednika parlament imati, već se o tome na startu svakog novog saziva donosi odluka. Tako je bilo i sada. Tačno je doduše da je parlament u nekoliko poslednjih saziva imao šest potpredsednika, ali je sada dogovorom, u kome je učestvovao i DJB, odlučeno da ih bude sedam kako bi i DJB i DS, liste koje su na izborima osvojile isti broj poslaničkih mandata, dobile po jednog potpredsednika.

Inače, skupštinski Poslovnik ne propisuje ko ima pravo na potpredsedničko mesto, već se u njemu navodi da najmanje trideset poslanika može da kandiduje jednog ili više kandidata za potpredsednika parlamenta. Da bi neko bio izabran, potrebno je da za njega glasa 126 poslanika, jer se potpredsednici biraju, a ne imenuju. Lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ osvojila je apsolutnu većinu i u skladu s praksom, pripada im i apsolutna većina rukovodećih mesta. Naprednjaci su imali pravo na tri od uobičajenih šest potpredsedničkih mesta, a oni su dva ustupili koalicionim partnerima PUPS i SDPS. Poslovnik ne precizira šta se događa kada dve poslaničke grupe imaju isti broj poslaničkih mandata, kao u slučaju DS i DJB koji imaju po 16 poslanika, pa je rešenje pronađeno da se u skladu sa praksom broj poslaničkih mesta poveća na sedam. S tim su se složili svi, ali su poslanici DJB-a odbili da učestvuju u glasanju. Sve ostale poslaničke grupe su glasale složno za sve predložene kandidate, baš kao što su složno glasali protiv izbora kandidata DJB jer je ovaj pokret, kako je kasnije saopšteno novinarima, prekršio dogovor.

U pokretu Dosta je bilo, međutim, tvrde da SNS očigledno ne zna kako da izađe iz sopstvenog zamešateljstva, jer zbog jednog upražnjenog potpredsedničkog mesta skupština još nije konstituisana.

„Maja Gojković obmanjuje javnost kad tvrdi da je vladajuća većina ‘izašla u susret grupi DJB-a’ i zato odlučila da Skupština ima sedam potpredsedničkih mesta, kao i da je DJB odustao od mesta potpredsednika Skupštine. Gojkovićeva prikriva da je broj potpredsedničkih mesta povećan sa šest na sedam da bi SNS podmirio funkcionerske apetite svojih članova i koalicionih partnera“, smatraju u DJB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari