Đukić Dejanović: Cilj države da stvori okruženje zasnovano na porodičnim vrednostima 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas, povodom obeležavanja Svetskog dana porodice, da je cilj države da je stvori okruženje zasnovano na porodičnim vrednostima, jer disfunkcionalni porodični sistem ne može izgraditi funkcionalno društvo.

„Danas, obeležavajući Međunarodni dan porodice, cilj nam je da podsetimo na vrednost porodičnog života kao najvažnijeg elementa socijalne solidarnosti i spokojnog društva. Porodica je osnova za razvoj svakog društva, a pred nama su danas i veliki izazovi, posebno u kontekstu posledica pandemije izazvane korona virusom“, kazala je Đukić Dejanović, navedeno je u zajedničkom saopštenju Populacionog fonda UN (UNFPA) i kabineta ministarke.

Đukić Dejanović je dodala da očuvanje „kako primarne tako i sekundarne porodice, kao nezamenjivog dela društva, ostaje naš prioritet, u skladu sa Agendom 2030, uz uvažavanje svih sloboda za svakog pojedinca“.

Ovogodišnje obeleževenje Međunarodnog dana porodice, u znaku je jedne od najvećih javnozdravstvenih i društvenih kriza.

Pandemija korona virusa u 2020. godini ukazala je na važnost ulaganja u socijalne politike koje štite najugroženije pojedince i porodice, jer porodice su te koje nose najveći teret kriza, one štite svoje članove, brinu o deci koja su sprečena da idu u školu, dok se istovremeno nastavljaju radne obaveze, navedeno je u saopštenju.

Prema rezultatima Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova iz 2011, u Srbiji ima ukupno 2.125.772 porodica.

Od toga 1.476.105 je porodica s decom, koje čine 69,4 odsto od ukupnog broja porodica.

Najzastupljenije su porodice s jednim detetom (51,8 odsto), zatim slede porodice sa dvoje dece (40 odsto), porodice sa troje (6,7 odsto) i četvoro dece (1,1 odsto), dok su porodice sa petoro i više dece najmanje zastupljene (0,4 odsto).

Prosečna porodica s decom u Srbiji ima 1,6 dece.

Ukazano je i da dok se svet bori da odgovori na krizu izazvanu pandemijom korona virusa, „postoji realna prilika da se preispita i transformiše način na koji funkcionišu naše ekonomije i društva kako bi se podstakla veća ravnopravnost“.

„Rodna ravnopravnost neće biti dostignuta bez veće jednakosti u porodicama. Znamo da pandemije različito utiču na žene i muškarce i da žene preuzimaju veći teret kod kuće u odnosu na muškarce. Toliko je porodica koje su pogođene ovim novim uslovima i muškarci mogu igrati važnu ulogu u svojim domovima“, kazao je direktor Populacionog fonda UN (UNFPA) za Srbiju Džon Кenedi Mosoti.

Dodao je da muškarci mogu preuzeti svoj deo obavljanja neplaćenih poslova i brige u domaćinstvu i na taj način dati pozitivan primer svojoj deci.

Кao nastavak aktivnosti na angažovanju muškaraca i dečaka u Srbiji, UNFPA je organizovao kampanju na društvenim mrežama pozivajući porodice da podele kako su se očevi snalazili tokom izolacije.

Na Međunarodni dan porodice, UNFPA je odabrao 10 najoriginalnijih fotografija, a rezultati su dostupni na https://bit.ly/3bwyRxh

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari