Đukić Dejanović: Cilj države da stvori okruženje zasnovano na porodičnim vrednostima 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

„Danas, obeležavajući Međunarodni dan porodice, cilj nam je da podsetimo na vrednost porodičnog života kao najvažnijeg elementa socijalne solidarnosti i spokojnog društva. Porodica je osnova za razvoj svakog društva, a pred nama su danas i veliki izazovi, posebno u kontekstu posledica pandemije izazvane korona virusom“, kazala je Đukić Dejanović, navedeno je u zajedničkom saopštenju Populacionog fonda UN (UNFPA) i kabineta ministarke.

Đukić Dejanović je dodala da očuvanje „kako primarne tako i sekundarne porodice, kao nezamenjivog dela društva, ostaje naš prioritet, u skladu sa Agendom 2030, uz uvažavanje svih sloboda za svakog pojedinca“.

Ovogodišnje obeleževenje Međunarodnog dana porodice, u znaku je jedne od najvećih javnozdravstvenih i društvenih kriza.

Pandemija korona virusa u 2020. godini ukazala je na važnost ulaganja u socijalne politike koje štite najugroženije pojedince i porodice, jer porodice su te koje nose najveći teret kriza, one štite svoje članove, brinu o deci koja su sprečena da idu u školu, dok se istovremeno nastavljaju radne obaveze, navedeno je u saopštenju.

Prema rezultatima Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova iz 2011, u Srbiji ima ukupno 2.125.772 porodica.

Od toga 1.476.105 je porodica s decom, koje čine 69,4 odsto od ukupnog broja porodica.

Najzastupljenije su porodice s jednim detetom (51,8 odsto), zatim slede porodice sa dvoje dece (40 odsto), porodice sa troje (6,7 odsto) i četvoro dece (1,1 odsto), dok su porodice sa petoro i više dece najmanje zastupljene (0,4 odsto).

Prosečna porodica s decom u Srbiji ima 1,6 dece.

Ukazano je i da dok se svet bori da odgovori na krizu izazvanu pandemijom korona virusa, „postoji realna prilika da se preispita i transformiše način na koji funkcionišu naše ekonomije i društva kako bi se podstakla veća ravnopravnost“.

„Rodna ravnopravnost neće biti dostignuta bez veće jednakosti u porodicama. Znamo da pandemije različito utiču na žene i muškarce i da žene preuzimaju veći teret kod kuće u odnosu na muškarce. Toliko je porodica koje su pogođene ovim novim uslovima i muškarci mogu igrati važnu ulogu u svojim domovima“, kazao je direktor Populacionog fonda UN (UNFPA) za Srbiju Džon Кenedi Mosoti.

Dodao je da muškarci mogu preuzeti svoj deo obavljanja neplaćenih poslova i brige u domaćinstvu i na taj način dati pozitivan primer svojoj deci.

Кao nastavak aktivnosti na angažovanju muškaraca i dečaka u Srbiji, UNFPA je organizovao kampanju na društvenim mrežama pozivajući porodice da podele kako su se očevi snalazili tokom izolacije.

Na Međunarodni dan porodice, UNFPA je odabrao 10 najoriginalnijih fotografija, a rezultati su dostupni na https://bit.ly/3bwyRxh

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.