Deo parlamentarne opozicije uspeo je da sakupi 86 potpisa za inicijativu za sazivanje vanredne sednice Narodne skupštine na kojoj bi bilo reči o novonastaloj situaciji na KiM. Inicijativu radikala, osim njihovih poslanika, potpisalo je i 20 poslanika DSS, ali i 30 poslanika Nove Srbije i Srpske napredne stranke, što je za naš list potvrdio Velimir Ilić, lider Nove Srbije.

„SRS traži i ispitivanje navoda u medijima da su o napadu albanskih terorista na sever Kosmeta, gde je protekle noći zapaljen administrativni prelaz Jarinje, bile informisane i vlade Velike Britanije, SAD, Italije, Francuske, Nemačke, NATO, ali i vlasti u Srbiji“, kaže za Danas Aleksandar Martinović, zamenik šefa poslaničke grupe SRS.

Predsednica parlamenta najavila je za Danas da će odmah sazvati sednicu čim do nje stigne zahtev sa potpisima poslanika. „Do mene takav zahtev još nije stigao i praktično se za sada nisu stekli ni formalni, ni suštinski uslovi za zakazivanje posebne sednice parlamenta o KiM. U ovom trenutku bitno je da se o Kosovu ne raspravlja, već da se radi ono što je bitno za ljude koji tamo žive. Mislim da Vlada to i radi u skladu sa politikom koja je dogovorena, koja se neće menjati, i koja je u skladu sa aktima koje već imamo“, navela je Đukić Dejanović.

Velimir Ilić za naš list kaže da je situacija na severu KiM veoma važna tema i da se nada da će radikali uz svoju inicijativu priključiti i potpise naprednjaka, bez obzira na tradicionalnu političku netrpeljivost koja među njima postoji.

Predsednik naprednjaka Tomislav Nikolić kaže da su potpisi SNS spremni i da „ niko ne treba da bude toliko gord i nadmen, jer se radi o Srbiji, a ne o političkim strankama. Prema Nikolićevim rečima, skupštinska rasprava o situaciji na severu Kosova je potrebna, jer ćutanje i neznanje šta se tamo dešava ne vodi ničemu, već Srbija počinje da optužuje građane koji su se, kako je naveo „sami organizovali i očigledno to učinili da se ne bi dogodio novi Bljesak i Oluja“.

Da je i u ovako specifičnim situacija, ipak, stranačka politika na prvom mestu potvrđuje i stav zamenika šefa poslaničke grupe radikala Aleksandra Martinovića, koji kaže za naš list da radikali neće svojoj inicijativi priključiti potpise naprednjaka, ali da je sreća što i bez tih potpisa postoji zakonski osnov za zakazivanje sednice. Izuzev Dragana Markovića Palme, lidera JS, većina poslanika vladajuće koalicije, međutim, nije za to da parlament raspravlja na temu KiM. Marković smatra da treba u Skupštini razgovarati o Kosovu i da nema ništa protiv održavanja takve sednice, ali da treba videti ko je dao „zeleno svetlo“ Albancima i sačekati zaključke Saveta bezbednosti UN.

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić kaže da sednica parlamenta o Kosovu ne bi donela veliki efekat ako bi izazvala eventualno raspirivanje ekstremizma. Potpredsednica DS Jelena Trivan rekla je juče da se treba koncentrisati na smirivanje stanja u Pokrajini, i izrazila spremnost da se o Kosovu razgovara i u Skupštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari