Rudi Đulijani, najpoznatiji gradonačelnik Njujorka, poznat po uspešnom rešavanju problema korupcije i kriminala, slavljen kao heroj obnove grada nakon terorističkog napada 11. septembra 2001, biće gost kandidata za gradonačelnika Beograda Aleksandra Vučića danas i sutra , saznaje Danas.


Đulijani je sinoć došao  u Beograd da bolje upozna grad i pomogne Vučiću da dovede investitore i prenese svoja iskustva u rešavanju problema s kojima se suočavao kao prvi čovek Njujorka. Tokom dvodnevne posete, Vučić će, između ostalog, Đulijaniju predstaviti „Beograd na rekama“, svoj glavni projekat razvoja srpske prestonice.

Aleksandar Vučić, potvrđujući dolazak Rudija Đulijanija u Beograd, u izjavi za Danas ističe da mu je „čast da nas je posetio najuspešniji gradonačelnik Njujorka“.

– Uz pomoć gospodina Đulijanija, nadamo se da ćemo dovesti mnogo novih investitora, kako bi Beograd dostigao svoj puni potencijal. Njegovo dragoceno iskustvo pomoći će nam u rešavanju problema korupcije i kriminala, smanjenja birokratije. Stvorićemo povoljne uslove za investitore, kako bi Beograd bio atraktivan i za turiste. Na taj način će se otvoriti nova radna mesta i unaprediti život građana Beograda – kaže Vučić za naš list.

Rudi Đulijani poznat je po tome što se za vreme svog mandata uspešno borio protiv kriminala i korupcije, vrativši na taj način turiste i investitore u Njujork.

Rođen u Bruklinu, nakon završenog pravnog fakulteta neko vreme se bavio advokaturom. Za vreme predsednika Ronalda Regana bio je visoki funkcioner, treći po rangu, Ministarstva pravde SAD, gde je i započeo žestoku borbu s korupcijom i organizovanim kriminalom.

Kao gradonačelnik „najpoznatijeg grada na svetu“ reformisao je gradsku policiju (NYPD) i poveo nemilosrdnu borbu protiv kriminala na svim nivoima, a Njujork napravio najbezbednijim velikim gradom u Sjedinjenim Državama.

Američki mediji i uopšte najšira javnost slave Đulijanija i zbog toga što je efikasno rešavao probleme kvaliteta života građana, koje su pre toga gradske vlasti godinama ignorisale. Drastično je smanjio takse i unapredio poslovnu klimu Njujorka, spasivši grad od recesije.

Uneo je i revolucionarne promene u sistem socijalne zaštite, stavljajući akcenat, kako ističu u Americi, na rad, a ne na beneficije. Gradsku administraciju smanjio je za više od dve trećine.

Tokom tragičnih dešavanja 11. septembra 2011, Rudi Đulijani je postao najpoznatiji i najuspešniji gradonačelnik na svetu. Ujedinio je milionski grad i celu Ameriku u odgovoru na najveći napad na američkom tlu ikada. Drugi mandat gradonačelnika isticao mu je za tri meseca kada je mobilisao sve moguće resurse za spašavanje žrtava, održavanje reda u gradu i pomaganje preživelima.

Magazin „Tajm“ proglasio je Rudija Đulijanija za „Ličnost 2001. godine“, a od britanske kraljice Elizabete Druge dobio je počasnu titulu viteza 2002. godine.

Kako ističu u Njujorku i Americi, politika snažnog zalaganja i posvećenosti gradonačelnika Đulijanija boljem životu građana i dalje je od vitalnog značaja za budućnost Sjedinjenih Država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari